Crna Gora je učestvovala u velikom međunarodnom kulturnom projektu

 Crna Gora je učestvovala u velikom međunarodnom kulturnom projektu

Dvanaest mladih umjetnika iz Crne Gore, uzrasta od 6 do 23 godine, predstavljali su svoju zemlju na međunarodnoj izložbi u Kijevu u Ukrajini.

Izložba je održana ovog mjeseca u Muzeju-radionici IP Kavaleridže u istorijskom i umjetničkom centru Kijev, koji je bio  domaćin izložbe pobjednika Međunarodnog festivala umjetnosti MALYUY.UA.

Predstavljeni su radovi umjetnika i vajara uzrasta 5-25 godina iz 8 zemalja: Ukrajine, Kanade, SAD-a, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Jermenije i Moldavije.

Od nekoliko stotina učesnika festivala, uključujući djecu bez roditelja, djecu sa invaliditetom i djecu sa autizmom,  222 mlada umjetnika plasirala su se u finale, od kojih je žiri iz različitih zemalja izabrao 75 pobjednika. 

Najveći broj učesnika festivala bio je iz Crne Gore, od kojih je njih 30 ušlo u finale, dok je pobjednika bilo 12.  U temi ili materijalima nije bilo zabrana ili prednosti. Jedini zahtjev bio je predstaviti originalna djela, a ne kopirati poznate slike.

Talentovani umjetnici pokazali su izvanredne sposobnosti, jedinstvenu viziju i živopisnu maštu, a u radu su korištene brojne tehnike i materijali: ulje, gvaš, olovke, akvarel, hemijska olovka, pastel, tempera, mastilo, obloge, rapidograf, kombinovana tehnika, tablet i drugi. Na izložbi su predstavljene slike, skulpture, ikone, batik i bareljef.

U međunarodnom žiriju festivala bili su umjetnici, vajari i istaknute ličnosti kulture i umjetnosti iz 12 zemalja sa 4 kontinenta.

Crnu Goru su predstavljali: direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastasija Miranović, umjetnici Mirko Dragović i Darko Drljević i vajarka Lana Bokan.

U žiriju su bile i istaknute kulturne ličnosti iz: Ukrajine, Sjedinjenih Država, Kanade, Urugvaja, Italije, Španije, Belgije, Jermenije, Bjelorusije, Gruzije i Kine.

Izložbu je posjetila izvanredni i opunomoćeni ambasador Crne Gore u Ukrajini Dragica Ponorac, koja je izrazila radost zbog učešća Crne Gore u ovako značajnom međunarodnom projektu i nada  se daljoj saradnji: „Veoma sam zahvalna gospođi Kolesnichenko i Asocijaciji za međunarodne odnose ADRUM, s obzirom na to da učestvuje ovoliko talentovanih mladih umjetnika iz različitih zemalja, a njih 12 iz Crne Gore. Biće nam drago da dalje razvijamo kulturne veze između Ukrajine i Crne Gore”, rekla je Ponorac.

Međunarodni festival umjetnosti MALYU.UA organizuju Udruženje za razvoj međunarodnih odnosa ADRUM i kompanija za promociju i produkciju STUDIORAR pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informativne politike Ukrajine, generalnog partnera – WINDROSE AIRLINES.

Festival je stvoren za razvoj kulturne diplomatije između Ukrajine i drugih naroda, stvaranje i jačanje veza između generacija različitih zemalja. Nove generacije nose svoju viziju odraslih u formatu međunarodne komunikacije, koja uvodi različite zemlje u kulturu jednih drugih.

Pobjednici Međunarodnog umjetničkog festivala MALYU.UA iz Crne Gore:

Lana Vujošević, Podgorica, 6 godina

Nevena Savić, Risan, 11 godina

Stanko Ćatović, Risan, 11 godina

Mia Nikolovski, Podgorica, 12 godina

Tamara Živković, Cetinje, 13 godina

Iryna Savić, Bar, 15 godina

Nikola  Terzić, Podgorica, 16 godina

Borko Popović, Cetinje, 17 godina

Anja Popović, Podgorica, 19 godina

Maša Ratknić, Budva, 21 godina

Emina Nimanbegović, Ulcinj, 22 godine

Jelica Vuković, Podgorica, 23 godine

Sljedeći festival planiran je za jesen 2021. godine.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još