Dani muzike u Herceg Novom od 10. do 18. jula

 Dani muzike u Herceg Novom od 10. do 18. jula

Međunarodni muzički festival, 38. Dani muzike, njegov prvi dio, biće ove godine održan od 10. do 18. jula na dvijema lokacijama, Kanli kuli i Trgu od muzike ispred Škole za osnovno muzičko obrazovanje. Drugi dio festivala planiran je za jesen, saopšteno je na pres konferenciji. Generalni pokrovitelj festivala je Opština Herceg Novi sa učešćem u visini od 10 hiljada eura, pokrovitelj je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, prodicent JUK Herceg Fest.

Dani muzike počeće koncertom Big benda RTS na Kanli kuli 10. jula. Karte za taj koncert, po cijeni od 5 eura, od juče su u prodaji na biletarnici Dvorane Park. Osim Big benda RTSa, 15. jula takođe na Kanli kuli predstaviće se ansambl, Kamerni orkestar Šlezinger iz Srbije, dok će 18. jula na Trgu od muzike ispred Muzičke škole nastupiti profesor gitare u Muzičkoj školi Aleksandar Bubanja i solo pjevačica, sopranistkinja Emilija Minić iz Budve, saopštili su organizatori.

Direktorica JUK Herceg Festa, Gordana Krcunović, istakla je da su počastvovani činjenicom da nakon duže pauze, uz koncert Buđenje ljeta koji simbolično najavljuje ljetnju sezonu na gradskim fortifikacijama, mogu da najave i 38. izdanje Dana muzike, kojim se promoviše, kako je rekla, visoka, elitna kultura:

„Za sada idemo na ljetnje, a u planu je i jesenje izdanje. Svečano otvaranje je na Kanli kuli, 10. jula, uz koncert Big benda RTS. Ovaj bend je institucija sama po sebi, osnovan je 1948. godine kao zabavni orkestar Radija Beograd, da bi 1954. kada je iz njega izdvojen gudački orkestar prerastao u jazz bend. Publika i gosti našeg grada imaće priliku da uživaju u izvođenju swing, latin jazza, jazz rocka i zahvaljujući selektoru, umjetničkom direktoru, maestru Borisu Kraljeviću, koji je prethodnih godina promijenio pristup i selektorski koncept, učinio da festival bude interesantan i za širu publiku. U prilog tome govori i statistika i velika posjećenost koncerata prethodnih godina, pa čak i za online format prethodne godine“, istakla je Porobić Krcunović.

Sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo istakla je da je Sekretarijat i ove godine u slkladu sa mogućnostima podržao festival koji je od značaja za kulturu grada.

„Mi se zaista nadamo da će Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta u narednom periodu dodatno finansijski podržati ovaj festival, tako da ćemo tokom jeseni imati i drugi dio festivala, što će kulturnu ponudu grada znatno unaprijediti. Ono što posebno ističem je da se i ove godine vodilo računa o kavlitetu izvođača koji će se predstaviti na festivalu. Ali poseban segment je predstavljanje umjetnika iz Herceg Novog i Boke, pa ćemo kao treći segment imati Aleksandra Bubanju i Emiliju Minić. Sigurna sam da je ovo najava bogatog kulturnog ljeta u Herceg Novom“, poručila je Zambelić Pištalo.

Ona je najavila da su u toku završne pripreme za Sajam knjiga, Guitar Art festival, Filmski festival, Jazz festival ( 27./28. avgust ), Međunarodni festival horova ( početak oktobra ) koji bi trebalo da budu organizovani u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama.

Umjetnički direktor festivala i selektor, maestro Boris Kraljević obratio se video linkom iz Singapura. On je između ostalog istakao da veliki uspjeh kod stručne publike i ljubitelja klasične muzike, kao i praćenje programa sa sjajnim gostima iz zemlje i inostranstva su još jedna potvrda prestiža Dana muzike, jednog od najstarijih i najuglednijih festivala u bivšoj Jugoslaviji:

„Sa velikom pažnjom pratim situaciju u vezi pandemije i kao i svi nadam se povratku normalnom svakodnevnom životu. Mi koji pravimo Dane muzike odlučili smo se ove godine da festival bude održan u dva dijela – sada, u tradicionalnom terminu u julu i kasnije, na jesen. Namjera nam je da ovog ljeta punim sjajem i atmosferom muzičkog praznika zablistaju hercegnovske otvorene scene Kanli kula i Trg od muzike ispred Muzičke škole. Nadamo se da neće biti preduga pauza do drugog, jesenjeg dijela Dana muzike i da će nam okolnosti, najprije epidemiološka situacija ići na ruku i da ćemo našoj, tradicionalno mnogobrojnoj festivalskoj publici predstaviti sjajne solo i kamerne izvođače sa interesantnim programima“, poručio je maestro Kraljević.

Drugi dio festivala, prema sadašnjim pretpostavkama, mogao bi biti održan u sklopu mjeseca proslave Dana grada.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još