Deveti refesticion:Raspisan konkurs za kratke priče

 Deveti refesticion:Raspisan konkurs za kratke priče

Tema devetog Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON 21, biće Virus 21, kao omaž djelima Borislava Pekića, istaknutog književnika bivše Jugoslavije. Kako je saopštio organizacioni odbor, tema koja je obuhvatila cijeli svijet više od godinu dana sa pandemijom Korona virusa, je mnoge podsjetila i na Pekićev roman Besnilo, ali i druga djela fantastike ovog akademika, prozaiste, scenaristei dramskog pisca,koji je rođen u Crnoj Gori.
 
Ovo je prilika da realizujemo aktivnosti koje su ranije planirane za obilježavanje 90 godina od Pekićevog rođenja (1930-2020) i istovremeno pružimo autorima iz cijelog regiona dodatnu motivaciju i inspiraciju za povezivanje sa aktuelnom situacijom, navode predstavnici festivala koji sprovodi Radio Bijelo Polje.
 
Smatramo da je Pekićevo djelo još jedna od kulturnih odlika koje ujedinjuju države i stvaraoce regiona, te da će upotpuniti cilj zbog koga je pokrenut projekat, a to je očuvanje i valorizacija kulturne baštine i zajednički angažman pojedinaca i institucija država Zapadnog Balkana, navode predstavnici jedinog festivala ove vrste u Crnoj Gori čiji su partneri u svim državama bivše Jugoslavije.
 
Konkursi za kratke priče namijenjeni su autorima iz regiona i učenicima osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore, a propozicije se mogu pronaći na veb portalu www.refesticon.com.
 
Realizator projekta REFESTICON 21 je Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, suorganizatori su NVO Akademija društvenih nauka i JU Ratkovićeve večeri poezije. Pokrovitelj festivala je Opština Bijelo Polje.
  
Propozicije konkursa za autore iz regiona:
 
1.Tema zbirke Virus 21;
 
2.Na konkurs se mogu slati neobjavljene pričeiz žanra fantastike;
 
3.Potrebno je da se kao motiv obradi virus, a radnja se može odvijati u prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti;
 
4.Priče mogu biti na crnogorskom, srpskom, hrvatskom ili bosanskom jeziku, (priče na slovenačkom i makedonskom ćemo prevesti u saradnji sa autorima);
 
5.Preporučena dužina priče od 3 do 8 stranica,u Word-u (font Arial, veličina 12);
 
6.Priču treba poslati isključivo elektronskom poštom na adresu refesticon@gmail.comi to sa naslovom, imenom i prezimenom autora/autorke, kratkom biografijom (do 300 riječi) i kontakt podacima;
 
7.Jedan autor/autorka može poslati jednu priču za čije autorstvo i odgovara;
 
8.Autor/autorka dostavljanjem priče prihvata uslove konkursa i pravila festivala o objavljivanju priče;
 
9.Rok za dostavljanje priča je 20.5.2021. godine;
 
10.Odabrane priče se ne honorarišu i ne dodeljuju se nagrade za najbolju;
 
11.Izbor pristiglih priča će obaviti međunarodni žiri, dok će rezultati biti objavljeni prije održavanja festivala;
 
12.Autori/autorke čije priče budu objavljene biće pozvani da predstave priču u skladu sa programom festivala i aktuelnom zdravstvenom situacijom;
 
13.Odabrane priče će biti objavljene u zbirci “Virus 21“ koja će premijerno biti predstavljena na 9. Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 21, koji će se održati u Bijelom Polju.
 
 
Propozicije konkursa za učenike:
 
1.Pravo učešća imaju učenici osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore;
 
2.Tema zbirke Virus;
 
3.Na konkurs se mogu slati priče iz žanra fantastike;
 
4.Radnja se može odvijati u prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti;
 
5.Preporučena dužina priče od 2 do 8 stranica;
 
6.Rok za dostavljanje priča je 20.5.2021. godine:
 
7.Priču poslati elektronskom poštom na adresu refesticon@gmail.comsa naslovom, imenom i prezimenom autora/autorke, nazivom škole, navedenim razredom, adresom i kontakt podacima učenika i mentora;
 
8.Jedan učenik/učenica može poslati jednu do sada neobjavljenu autorsku priču;
 
9.Izbor pristiglih priča će obaviti stručni žiri, a rezultati će biti objavljeni prije održavanja festivala;
 
10.Za autore najbolje rangiranih priča biće obezbjeđeni plaketa, knjiga i Zmajevo jaje;
 
11.Učenici čije priče budu objavljene biće pozvani da predstave priču u skladu sa programom festivala i aktuelnom zdravstvenom situacijom:
 
12.Odabrane priče će biti objavljene u zbirci koju ćemo premijerno predstaviti na 9. Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 21 u Bijelom Polju.
 

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još