Don Brankovi dani muzike od 14.jula do 13.avgusta

 Don Brankovi dani muzike od 14.jula do 13.avgusta

Kompletan sadržaj KotorArt Don Brankovih dana muzike

Kotor živi umjetnost

Jubilarni XX KotorArt Don Brankovi dani muzike otpočeli su svoj ovogodišnji program uvodnom izložbom Prvih dvadeset, koja je tokom juna obišla Kotor, Cetinje i Podgoricu, te prvim sastankom učesnika trogodišnjeg #synergy projekta podržanog od strane Evropske unije, u saradnji festivala iz Beograda, Ljubljane, Dubrovnika, Prištine i Tirane. Festivalski program je planiran za period od 14. jula do 13. avgusta sa skoro 190 učesnika iz 18 zemalja, sa preko 100 programa od čega 36 glavnih. Tumačeći potrebe vremena, festival je dio svog sadržaja, kao i prošle godine, usmjerio na razgovore o pandemiji koja je zadesila svijet, i uvide u to kako se ona odražava na polje kulture, umjetnosti i turizma.

Otvaranje

Festival počinje svečanim programom pod nazivom Planeta Boka, 14. jula ispred Katedrale sv. Tripuna od 21.30h, kada će se čuti manje izvođena djela autora oca i sina, rodom kotorskih kompozitora, Iva i Željka Brkanovića. Otvaranje se vezuje i za dvoje izuzetnih Bokelja koja su nas napustili tokom prethodne godine: koncert je posvećen nedavno preminulom dirigentu Miroslavu Homenu (1940 – 2021), a u okviru ceremonije otvaranja će se dodjeliti i nagrada Darinka Matić-Marović (1937 – 2020), ustanovljena ove godine od strane Festivala, uz podršku porodice.

Svjetske zvijezde, serijali koncerata;

KotorArt kao međunarodna platforma umjetničkih prezentacija

U okviru serijala Don Brankovih dana muzike, čuće se velika imena svijeta muzike kao što su čelista Miša Majski, klarinetista Andreas Otenzamer, pijanistkinja Juđa Vang, naš gitarista Miloš Karadaglić, pijanistkinja Lili Majski, kao i solisti festivala Verbije, kamerni ansambl ovog ekskluzivnog festivala u švajcarskim Alpima. Takođe, publika će čuti i renomirani KotorArt Trio sa evropskom premijerom djela Konverzacije Ivana Sokolova, kao i novoformirani KotorArt kamerni ansambl koji će izvesti i poručena nova djela Nine Perović i Ivana Marovića, tj. njihove umjetničke obrade crnogorskih tradicionalnih melodija. Crnogorski orkestar mladih će sa dirigentom Robertom Homenom i čelistom Dmitrijom Prokofjevim nastupiti na otvaranju festivala, a par dana nakon njega nastupiće i Kamerata Akademika Novi Sad na programu pod nazivom Dunavsko more. U okviru serijala koji podržava Ambasada Njemačke, realizuje se projekat Betovenova pisma posvećen velikom kompozitoru, kao i savremeni program sa Njemačkom kao inspiracijom, na kojima će nastupiti istaknuti domaći i inostrani muzičari. Festival će 700 godina Dantea obilježiti sa dva osvrta: jedan ispred Bogorodičinog hrama 27. jula kao interdisciplinarni događaj čiji je autor Antun Sbutega. Ovaj osvrt na Dantea se bazira na okolnosti da je prvi prevod Danteove Božanstvene komedije na srpsko-hrvatski jezik 1910. godine načinio upravo kotorski biskup, Frano Ućelini Tice (1847-1937) čija je bista danas ispred Bogodoričinog hrama u Prčanju, na kojoj u ruci drži upravo Danteovo remek djelo. Drugi događaj obilježavanja velikog Danteovog datuma je planiran za 05. avgust, a riječ je o izložbi slika inspirisanih Danteom renomiranog umjetnika Dimitrija Popovića. Serijal koncerata Pjaca od džeza je planiran sa domaćim i stranim izvođačima svake nedjelje, dok serijal Luke umjetnosti podrazumjeva preko 80 dnevnih nastupa na pjacama Starog grada. Perspektivnim crnogorskim muzičarima je posvećeno četiri večeri, kroz serijal KotorArt talenti i nastupe odabranih studenata Muzičke akademije na Cetinju i učenika Muzičke škole Vida Matjan u Kotoru. China Stage je još za 2020. godinu dogovoran serijal sa kineskim partnerima, koji će ove godine predstaviti dva resitala izuzetnih violinističkih virtuoza krajem jula. Serijal Muzika Boke, sa jutarnjim koncertima sa mora kao i kućni koncerti, započeti tokom prošlogodišnjeg zaključavanja izazvanog pandemijom, biće nastavljeni i ove godine.

Kovid kriza obavezuje na promišljanje, dijalog i razmjenu iskustava;

Da li imamo kapacitet i interes za titulu evropske prijestonice kulture?

Muzičke godišnjice, udžbenik;

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još