Festival „Zasjaće palaci“ otvoren sinoć u Kotoru

 Festival „Zasjaće palaci“ otvoren sinoć u Kotoru

U Kotoru je sinoć na tri lokacije u Starom gradu otvoren festival svjetlosti pod nazivom „Zasjaće palaci“ u organizaciji Kulturnog centra „Nikola Đurković“. Ova manifestacija privukla je pažnju velikog broja posjetilaca i predstavlja veoma atraktivnu ponudu Kotora, prenosi agencija Mediabiro.

Sekretarka za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, Tatjana Kriještorac, kazala je da se poslije pauze od godinu i po odigrava festival „Zasjaće palaci“ koji je još 2017. inicirala i organizovala gradska galerija Kotor koja je inače organizaciona jedinica Kultunog centra „Nikola Đurković“:

Festival je zamišljen kao niz samostalnih prezentacija likovnih umjetnika. Ideja je bila da izađemo iz prostora galerije, da nametnemo likovinu umjetnost publici i da iskoristimo ovu odličnu scenografiju koju Kotor ima za jedan malo drugačiji način prikazivanja likovnog stvaralaštva“, kazala je ona.

Kriještorac kaže da je ovo međunarodni festival te da su učestvovali umjetnici iz SAD, Meksika, Italije, Bjelorusije, Ukrajine, Rusije, Srbije, BiH i naše zemlje.

„Imamo 35 učesnika, festival se odigrava na Pjaci od kina i na Pjaci od brašna. Sinoć je predstavljeno devet učesnika kao I večeras. Taj program na pjacama se reprizira po jednom tako da čovjek može laganim hodom da pogleda i jednu i drugu grupu umjetnika ili da izabere prostor sa više kiseonika na rivi i pogleda cjelokupan program festivala“, objasnila je Kriještorac.

Učesnici, likovni umjetnici, saglasni su da je ovo specifičan festival koji je lijepo osmišljen.

Slikar Branko Mrdak iz Podgorice rekao je da je ovo predstavljanje i grada i umjetnika i približavanje umjetnosti publici. Smatra da su, usljed korone, ljudi malo izgubili osjećaj da idu u galerije.

Slikar Vladan Ranđelović istakao je kako je ovaj festival specifičan:

„Još nijesam učestvovao na sličnom događaju. Sve je interesantno, sam Kotor kao grad, interesantna je i ideja da se na ovaj način realizuju mini samostalne izložbe. Imao sam 50ak samostalnih izložbi u svojoj biografiji ali nijednu na ovakav način. Specifičan doživljaj, atmosfera i publika“, kaže Ranđelović.

Umjetnica Jelena Zlatković mišljenja je da je sjajno što su Kotor i uopšte Crna Gora, otvoreni za umjetnost:

„To je dobro za umjetnika i za komunikaciju između učesnika i za samu atmosferu“, kazala je Zlatković.

Druga noć festival počinje večeras u 21.30 h.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još