Gradska biblioteka i čitaonica: Preporuka za čitanje

 Gradska biblioteka i čitaonica: Preporuka za čitanje

Ilustracija

Decembarski vikend najljepše je provesti, ušuškano, u svom stanu uz lijjepu knjigu. U izboru vam pomaže Jasmina Bajo, bibliotekarska savjetnica iz Biblioteke i čitaonice Kotor. Njen izbor su romani savremenih autorki sa područja bivše Jugoslavije koji su  nagrađeni ili bili u najužem izboru za najrespektabilnije književne nagrade u regionu.

 Lisica je i roman, i autobiografija i putopis, najličnija i najosobenija autorkina knjiga do sada. Autorka se na duhovit način obračunava sa savremenom književnom scenom i globalnim trendovima, ne bez ironije na svoj i na račun svih onih koji pokušavaju živjeti od kreativnog stvaralaštva u svijetu koji priznaje samo uspjeh i novac. Poigravajući se Ich-formom, bez imalo patetike, prepuna finog humora, suptilne ironije, književnih i teorijskih referenci, Lisica je veličanstvena posveta pisanju i piscima, onim važnim, nezaobilaznim, onim čije priče mijenjaju čitaoca. Takve priče stvaraju samo briljantni pripovjedači, a Dubravka Ugrešić je bez sumnje među njima.

Ana Vučković: Yugoslav

Yugoslav je , piše Srđan Srdić, najprije elegična poema o zajedničkom vremenu koje je junakinja provela sa ocem, s posebnim naglaskom na vremenu provedenom u ubijenoj Jugoslaviji, boljem vremenu, opisanom uz nesvakidašnji rafinman koji ne dolazi od iz naknadnog izučavanja izvora, već najprije iz sjećanja. I tako, vođena sopstvenim jezičkim darom i talentom, Ana vučković uspjeva da se provuče kroz sentiment nepovratno proteklog, nestalog vremena i ipak stigne do izlaza. A taj izlaz ima lice vrhunske literature, strašne, potresne, pametne. Lijepe literature. Toliko se na ovakvom svijetu moglo.

Senka Marić: Kintsugi tijela

Roman Senke Marić je nježan i borben, tužan, ali nimalo patetičan, njega konstituiše jedan nesvakidašnje snažan narativ o slabosti, piše Vladislava Gordić Petković. Urednik romana Fruk Šehić ističe da je stil Senke Marić poetičan i minimalističan, a pripovijedanje se ostvaruje realističkim prosedeom romana pisanog tijelom. Junakinja romana vodi privatni rat protiv bolesti, ali ovo nije knjiga samo o bolesti, nego je ovdje riječ o borbi za dostojanstvo, čulnost i eros. Međutim, dovoljno je reći da je Kintsugi tijela hrabra knjiga pisana vlastitim iskustvom koje nam nudi toliko potrebnu nadu u pobjedu života nad smrću.

Olja Knežević: Katarina Velika i Mala

Proza Olje Knežević ne uljuljkava u optimizam niti bježi u pomodni aktivizam. U njenom romanu skeniraju se porodiči odnosi i tragedije, ženska prijateljstva, ljubavne izdaje i prevare, odlasci i bjegovi, razni društveni miljei, ali i širi društveni kontekst konfuznih i neuralgičnih događaja koji (pre)usmjeravaju ljudske sudbine. Pomno osmišljeni i karakterizirani likovi i suvereno, dinamično pripovijedanje „Katarinu“ vode putem najboljih romana koji progovaraju o zbilji ovih prostora unazad nekoliko desetljeća i uspijevaju (p)ostati romanima koje pamtimo po uvjerljivim, snažnim, neprilagođenim likovima punim strasti, kakva je nedvosmisleno Katarina.

                                                                               

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još