Igor Jerotić jedini muški solo pjevač u Srednjoj muzičkoj školi „Vida Matjan“: Muzika se živi

 Igor Jerotić jedini muški solo pjevač  u Srednjoj muzičkoj školi „Vida Matjan“: Muzika se živi

Foto:Privatna galerija

Igor  Jerotić  iz Herceg Novog jedini je muškarac na odsjeku solo pjevanje u Školi za osnovno i srednje  muzičko obrazovanje „Vida Matjan“ iz Kotora. U rodnom gradu završio je nižu muzičku školu. Svirajući  klavir  u klasi profesorice Danijele Seferović, pohađao je i hor. To mu  je,kaže, bila odskočna daska  za dalje.

Foto:Privatna galerija

-Muzika se zapravo živi i to je ili u tebi ili ne. Na kraju školovanja sam se odlučio da gradim sebe i svoju karijeru u tom smjeru tako da sam se odlučio za solo pjevanje, i to je prosto dio mene. Kada sam uspio nakon prijemnog ispita da iz prve upišem ono što sam želio, mojoj sreći  nije bilo kraja. Upisan sam na klasu profesorke solo pjevanja Milice Zdravković i to je nešto najbolje što mi se desilo u životu. Neobično jeste, jer je muško solo pjevanje rijetkost, ali je zanimanje kao i svako drugo. Ja sam jedini muški solo pjevač u mojoj školi „Vida Matijan“ u Kotoru i to nosi svoje breme jer moram da opravdam sve ono čemu me uči moja profesorica Milica, a naravno tu je i vrijeme za vježbu koja zna da bude i  po par sati dnevno. U svakom slučaju se isplati jer je to ono što ja volim“.

Igor kaže da je kod pjevanja vrlo važna tehnika disanja, jer pjevači moraju da vježbaju glas, kao i sportisti tijelo.

-Pjevanje je poseban način upotrebe ljudskog glasa u muzici, jer prilikom pjevanja zvuk se proizvodi glasnicama, to je sićušni organ sa mišićima.

Najzahtjevnija je tehnika pjevanja operskih pjevača, a to je ono zašta se ja školujem. To zahtjeva dugogodišnje obrazovanje jer  tehnika pjevanja dosta je slična  tehnici disanja na čemu moja profesorica Milica Zdravković posebno insistira i svaki put vježbe ponavljamo dok zaista to ne bude odlično“, objašnjava nam ovaj srednjoškolac ističući da je učešće na nastupima najbolji način  da se uporedi sa drugima.To mu u doba korone nedostaje.

Foto:Privatna galerija

-Učešće na nastupima je zapravo  moja motivacija i vjetar u ledja koji me gura da budem što bolji jer tu  mogu da pokažem svoje vokalne sposobnosti. Međutim, u ovom periodu korone je to zaista teško jer nastavu održavamo online. Mnogo je vremena provedeno u vježbanju, snimanju i iščekivanju konstruktivne kritike i pohvale profesora. Zaista uživam u svakom trenutku provedenom na časovima solo pjevanja zato što moja profesorica ima svoj način kako da „izvuče“ ono najbolje iz mene. Jeste teško, ali to je muzika, dio mog života pa se trudim da to bude što je moguće bolje. Sve to mi otvara jedan novi svijet pun mogućnosti a to je zapravo veliki uspijeh“, priča za Portal Kotor ovaj srednjoškolac ističući da je Izuzetno  ponosan što je učenik Srednje muzičke škole „Vida Matjan“ iz Kotora.

„To je  zapravo jedna velika vesela porodica, zato što se svi poznajemo,imamo neki „svoj svijet“ i zaista se profesori prema nama odnose roditeljski. U lijepom sjećanju mi je prošlogodišnja ekskurzija u Splitu gdje smo svi bili kao jedno. Moju školu zaista treba doživjeti“, s ponosom ističe Igor koji planira da nastavi  muzičku karijeru što mi je i životna želja i naravno pored operskog pjevanja da može pjevati i druge muzičke žanrove.

Foto:Privatna galerija

– U skorije vrijeme, a u zavisnosti od pandemije počeću sa snimanjem cover-a  poznatih pjevača u jednom studiju u Podgorici, što će mi,nadam se, otvoriti mnoga „muzička“ vrata i omogućiti mi da se ostvarim kao pjevač kako na našim prostorima tako i na  svjetskoj sceni,kao i to da svoj glas mogu školovati u Milanu ili u  jednoj od prestonica muzike. Naravno, namjera mi je da za moje vokalne sposobnosti čuju i svjetske poznate muzičke ličnosti.To mi naravno otvara mogućnost da svoje vokalne sposobnosti pokažem i na nekim drugim prostorima a čega ne bi bilo da nije upornosti moje profesorice solo pjevanja Milice Zdravković, naravno i svih ostalih profesora koji se trude da od nas naprave kvalitetne ljude i muzičare“, rekao je u razgovoru za naš portal Igor.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još