Iz Gradske biblioteke i čitaonice Kotor preporučuju djeci nekoliko knjiga za vikend

 Iz Gradske biblioteke i čitaonice Kotor preporučuju djeci nekoliko knjiga za vikend

Foto: Gradska biblioteka i čitaonica Kotor

Vikend, naročito kad je kiša, uvijek je lijepo provesti čitajući knjigu. Učenje online, kompjuteri, pametni telefoni nepravedno su nas, posebno djecu, otuđili od čitanja.Najmlađi su po prirodi jako radoznali, a knjiga je odličan izvor informacija i zabave.  U saradnji s Gradskom bibliotekom i čitaonicom Kotor, Jelena Vukasović, bibliotekarska savjetnica  iz književnosti za djecu preporučuje za ovaj vikend nekoliko naslova: „Kaži teti, dobar dan“, „Hoću kući“ i „Neko se uselio u onu staru vilu“. 

Jasminka Petrović je jedan od najomiljenijih savremenih dječijih pisaca. Njeno stvaralaštvo ohrabruje čitaoce da istražuju svijet u kome žive, da nauče gdje prestaje igra a počinje stvaran svijet, da prihvate sopstvene mane i vrline i otkriju u čemu su najbolji. Knjige ove autorke prepoznaju se po toplom humoru. „Smatram da sve što hoćeš da kažeš treba da kažeš duhovito. Učimo decu da se smeju na svoj račun, učimo ih humoru koji leči“, kazala je autorka u jednom intervjuu. Ona ne zazire od teških tema i upravo humor u njenim djelima surovu stvarnost čini podnošljivijom. Opus Jasminke Petrović umnogome doprinosi kritičkom rezonovanju i zato toplo preporučujemo zbirku kratkih priča „Kaži teti, dobar dan“ i roman „Hoću kući“.

Prvu knjigu čini dvanaest priča o raznim dogodovštinama djevojčice Jasminke i njenih drugara koje će vas nasmijati ali i podsjetiti na situacije koje ste sami doživjeli. Junak druge knjige je dječak Nikola koji se upušta u pravu kosmičku avanturu jer traži nove roditelje. Za tako simpatičnog dječaka, kakav je Nikola, roditelji se mogu naći jedino na nekoj drugoj planeti.

Uroš Petrović piše knjige za djecu i mlade koje pomjeraju granice u savremenoj književnosti za djecu. Počev od zbirki priča  – mozgalica i romana u zagonetkama do fantastičnih pripovjesti, djela ovog autora su originalne pustolovine koje razmrdavaju vijuge. Susret sa čudesnim, neobičnim ali i zastrašujućim, raskošna mašta i osobeni humor u njegovim knjigama osvajaju čitaoce i one postaju omiljeno štivo kako za djecu tako i za odrasle.

Izdvajamo roman u zagonetkama „Neko se uselio u onu staru vilu“.  Pred vama se nalazi mnogo iznenađenja i čak trideset mozgolomnih misterija koje vam neće dati mira dok ih ne riješite.  Evo jedne od njih: „Sa zemlje ga vučeš, a od zemlje neće, što ga manje vučeš, to ostaće veće.“

Svaki put kada vaše dijete u ruke uzme knjigu, uvučeno je u čarobni bajkoviti sviet likova gdje je sve moguće. Ne samo da uči i istražuje nove svjetove već mu čitanje daje do znanja da su mu otvorene neslućene mogućnosti koje mu pomažu da se kasnije razvije u uspješnu osobu.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još