Izložba “Divljanje divljenja” otvorena u Galeriji solidarnosti

 Izložba “Divljanje divljenja” otvorena u Galeriji solidarnosti

Izložba mozaika “Divljanje divljenja” autorke Bisenije Tereščenko otvorena je u Galeriji solidarnosti.

U ime organizatora OJU “Muzeji”, prisutne je pozdravila galeristkinja Mileva Mršić, a o izložbi je govorila autorka koja je istakla da je Galerija solidarnosti najljepši prostor, u kome je do sada izlagala.

,, Tehnika kamena idealno ide uz ambijent Starog grada, tako da sam ostvarila dugogodišnji san, da imam izložbu u Kotoru. Radovi koji su predstavljeni na ovoj izložbi su više puta izlagani i većinom su u privatnom vlasništvu, rađeni po narudžbi, dok su neki radovi iz ciklusa posvećenim vinu i grožđu. Pojedini radovi su u kombinaciji sa ogledalima i oni za cilj imaju igru gdje možete da pogledate svoj lik u ogledalu veličine lica, izložene su i dvije ikone, takođe, rađene po narudžbi. Uglavnom radim mozaike za crkve i velike površine, što mi oduzima vrijeme da se bavim radovima koje bi kasnije mogla predstaviti publici”, kazala Tereščenko.

Podsjetimo, Bisenija Tereščenko rođena je 1974. godine u Beogradu. Diplomirala je na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti u klasi profesora Slavoljuba Čvorovića 2000. godine. Magistrirala je na odsjeku Zidnog slikarstva, ciklus mozaika i to temom “Monumentalno u bajkama i mozaiku”. Od decembra 2021. godine radi kao docentkinja na predmetu Mozaik na Visokoj školi za umjetnost i konzervaciju pri Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Radila je brojne mozaike i murale u javnim i sakralnim objektima u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Italiji. Imala je veliki broj samostalnih izložbi, a dobitnica je Nagrade za mozaik Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu te Prve nagrade na Bijenalu mozaika u SKC-u Novi Beograd.

Zainteresivani izložbu “Divljenje divljenja”, mogu pogledati svakog dana od 9 do 21 sat.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još