Izložba PRVIH DVADESET

 Izložba PRVIH DVADESET

U susret jubileju – KotorArt Don Brankovi dani muzike organizuju izložbu PRVIH DVADESET

Počinje realizacija EU projekta #synergy

KotorArt Don Brankovi dani muzike organizuju izložbu Prvih dvadeset na kojoj će se naći odabrane fotografije nastale tokom prvih 20 godina Festivala. Izložba će trajati mjesec dana i obuhvata 3 grada u Crnoj Gori.

Otvaranje je planirano za sjutra (1. jun) u Kotoru u Galeriji solidarnosti, sa početkom u 19 sati.

Nakon Kotora, od 10. juna, izložba će biti postavljena na Cetinju, u Ministarstvu kulture, a 21. juna, na svjetski dan muzike, izložba se seli za Podgoricu a fotografije će biti izložene u Perjaničkom domu.

Postavka izložbe obuhvata više od 40 fotografija autora Duška Miljanića, Radoja Milića, Krsta Vulovića, Aleksandra Kaluđerovića, Stevana Kordića i Zorana Radonjića, koji su objektivom fotografskog aparata trajno zabilježili i dočarali dio sjećanja i uspomena na postojanje prve dvije decenije rada KotorArta. 

Razvoj, originalnost, održivost, promjene i prilagodljivost, koje su pratile Festival, mogu se naslutiti kroz ovu, retrospektivnu izložbu.  Takođe, izložba istovremeno svjedoči i jedinstvenu atmosferu umjetničkih događaja kao i autentične ambijente Kotora i Boke. Selektor izložbe je naš dugogodišnji saradnik, fotograf Duško Miljanić.  – istakli su iz PR službe Festivala.

Dan nakon otvaranja izložbe, u srijedu, 2. juna u 19 sati, u Crkvi sv. Duha održaće se prvi sastanak predstavnika svih partnerskih festivala na evropskom projektu #synergy. Planirani gosti su: Dora Ružjak Podolski (intendantica, Dubrovačke ljetnje igre – Hrvatska), Darko Brlek (direktor Ljubljana festival – Slovenija), Denis Bizgha (projektni menadžer Vox Baroque festival – Albanija), Besa Luzha (menadžerka festival, Chopin PianoFest – Kosovo), Jelena Janković – Beguš (programska menadžerka i producentkinja, Centar beogradskih festivala – Srbija) dok će Ratimir Martinović (direktor,  KotorArt Don Brankovi dani muzike – Crna Gora) biti ujedno i domaćin sastanka. Oni će se po prvi put zvanično sastati, predstaviće projekat, planove za dalji rad i saradnju koja će trajati tri godine. Na ovom inicijalnom i značajnom susretu, planirano je da učesnike pozdravi i državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, gđa Milica Kadović Đorojević, kao i g. Vladimir Jokić, gradonačelnik Kotora.

Ovogodišnji KotorArt Don Brankovi dani muzike biće održani pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor uz podršku važnih sponzora i partnera. Zbog nestabilnih epidemioloških i ekonomskih okolnosti, Festival zadržava pravo promjene programa. 

(PR služba KoTorArt-a)

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još