Izložba slika Ekatarine Lych u Gradskoj galeriji

 Izložba slika Ekatarine Lych u Gradskoj galeriji

Foto: Gradska galerija Kotor

Izložbom slika akademske slikarke Ekaterine Lych, koja će biti otvorena u četvrtak, 4. februara u 18 sati, Gradska galerija Kotor počinje ovogodišnju izlagačku sezonu.

 „Ekaterina Lych je rođena 1978. godine u Sankt Peterburg-u, Rusiji. Diplomirala je na Herzen State Pedagogical University of Russia, Faculty of Fine Arts St. Petersburg, Russia, Odsjek za dizajn i dekorativne i primenjene umetnosti. Nakon diplomiranja, do 2014. godine radila je kao dizajnerka u Fondaciji „Djetinjstvo“, gde je učestvovala u kreiranju interaktivnog muzeja za djecu u Nevski District u Sankt Peterburgu, gdje je projektovala enterijer muzeja, izložbenu opremu, izloge, vitrirne, kao i u kreiranju drugih projekata . Paralelno, angažovala se u dizajnu (web dizajn, grafički dizajn, štampa, izrada vitražnih prozora za seoski dom), kreiranju i ilustrovanju knjiga, nastavnim aktivnostima, vodila majstorske nastave u slikarstvu.

Učestvovala je na više grupnih izložbi u svojoj zemlji i inostranstvu. Od 2016. godine zivi i stvara u Crnoj Gori.

U najavi ove izložbe, sama umjetnica kaže: ,,Inspirisana ljepotom i prirodom Vaše zemlje, uradila sam moje slike. U pitanju je dvadesetak radova slikanih pastelnom olovkom i uljanim pastelom na papiru crne boje. Slikane su neuobičajenom tehnikom za pastel, energičnih i jakih pokreta, ekspresionistički…Mislim da sve zajedno čini jednu interesantnu cjelinu, prikaz vašeg primorja, divlje prirode jarkih boja na crnom papiru. Svaku sliku sa svojom pričom koju priča, doživljajem za sebe. Prilika da uživate u vašoj prirodi. Da je posmatrate iz drugog ugla. Prolazeći od slike do slike, možete zaviriti u gradska dvorišta i privatna dvorišta Staroga grada Budve, sjesti u uličnim kafićima uz šoljicu kafe. Prošetati parkovima i uličicama hotela Slovenska plaža. Diviti se luci Rafailović i neobičnim ribarskim alatima i još mnogo toga. Jarke boje juga, zrače na crnoj pozadini pastelnog papira pretvarajući običnu priču u bajku. Vjerujem, da bi bilo interesantno pogledati sasvim drugčiji način slikanja, koji vjerujem niste imali prilike vidjeti ranije, a koji sam razvila ovdje u Crnoj Gori . Da razmišljate o bogatstvu koje imate. Da prepoznate mjesta vašeg grada i vi sastavite svoj mozaik.“

Iz Gradske galerije poručuju: „Molimo vas da ponesete svoje maske i držite distancu“.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još