Izložba slika “San u snu”otvorena u Gradskoj galeriji Kotor

 Izložba slika “San u snu”otvorena u Gradskoj galeriji Kotor

Izložba slika pod nazivom “San u snu”, akademskog slikara Dalibora Dada Ćetkovića, otvorena je večeras u Gradskoj galeriji Kotor.

Izložbu je otvorio slikar Milenko Premović, navodeći da je početak 20. vijeka donio novi način sagledavanja umjetnosti, što je uveliko doprinijelo pojavi novih teorija, saznanja i pretpostavki na području psihologije u radovima Sigmunda Frojda.

,,U isto vrijeme u slikarstvu zasićenje akademizma, mimičkim oponašanjem prirode uključujući i impresionizam doprinosi postepenom prelasku interesovanja na psihološka saznanja i ekspanziju. Zakoračilo se u novu epohu sa Kandinskim i Mondrijanom, u pravcu apstraktnog, što na različite načine traje i danas. Za to je dokaz ova izložba, san  kao mjesto susreta, granično mjesto svjetova, neiscrpan rudnik imaginacije. Dado ne ulazi u opis, ne prepušta se slučajnosti, već vješto usmjerava tok svoje kreativne misli- sna,  satkane od riječi likovnog jezika, a rijetko i simbola kojima ne dozvoljava da ga odvuku u pravcu nadrealizma”- pojasnio je Premović.

Autor izložbe Dalibor Dado Ćetković ističe da kada neko želi da se poveže sa slikom i pokuša je shvatiti, ne treba da traži opipljiv sadržaj.

,,Svaku sliku je potrebno osjetiti. Zato sam odlučio da u okviru izložbe imam i muzičku podlogu, koja treba da omogući da publika bolje prihvati sliku, a nazivi slika će biti oni koji pomažu u odgonetanju zamisli i poruke koju želim da pošaljem”- dodao je Ćetković.

Podsjetimo, Dalibor Dado Ćetković je rođen u Baru 1982. godine. Četvorogodišnju srednju likovnu školu „Petar Lubarda“ završio je na Cetinju i diplomirao kao likovni tehničar 2001. god. na odsjeku za slikarstvo. Iste godine upisao je Akademiju likovnih umjetnosti u Trebinju, a diplomirao je 2007. godine u klasi profesora Marka Musovića na slikarskom smjeru i stekao zvanje Diplomirani akademski slikar. 

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još