Izložba slika “Skin and stone” Mine Radović

 Izložba slika “Skin and stone” Mine Radović

Sinoć je u Gradskoj galeriji Kotor otvorena Izložba slika “Skin and stone” akademske umjetnice Mine Radović, koja se u tom prostoru predstavlja prvi put.

“Minin rad pratim već dugi niz godina i moram da izrazim jedno veliko zadovoljstvo različitim promjenama do sada, različitim dešavanjima, serijalima”, rekla je otvarajući izložbu istoričarka umjetnosti Biljana Jotić, ističući da je Mina multimedijalna savremena umjetnica, aktivno prisutna na umjetničkoj sceni u zemlji i inostranstvu.

“Koža i kamen – koža kao asocijacija na neku osjetljivost, a sa druge strane postojanost kao kamen. Između te amorfnosti i oblika umjetnica predstavlja njen način gledanja na taj problem” rekao je akademski slikar Milenko Premović.

Mina Radović je završila Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu i doktorske studije (digitalna umetnost) na Beogradskom Univerzitetu umetnosti, na kome je i doktorirala. Imala je brojne samostalne i grupne izložbe slika i video instalacija u zemlji i inostranstvu. Član je ULUS-a.

,,Izložba slika Skin and Stone Mine Radović dio je njenog ciklusa radova pod nazivom Kad kamen progovori. Njena umjetnička preokupacija je civilizacijska i antropološka u odnosu na tjeskobu žene koja ovoga puta kroz kamene forme rađa novi tjelesni odgovor. Koža i kamen su elementi kojima se gradi metafora zarobljenog i zaustavljenog svijeta u kome smo se zatekli. I ako su njene ranije izložbe fokusirale uglavnom teskobu i tajnovitost ženskog tijela koje je bilo u procesu oslobađanja, na ovim slikama kamen je navukao ljudsku kožu kao znak otpora spoljnoj dominaciji i unutrašnjoj neslobodi.

Izložba slika “Skin and stone” otvorena je do 11. avgusta.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još