JU Pomorski muzej Kotor:“Dvije domovine Evgenija Popovića”

 JU Pomorski muzej Kotor:“Dvije domovine Evgenija Popovića”

JU Pomorski muzej Kotor Crne Gore uz podršku  Ministarstva kulture Crne Gore i u saradnji sa Muzejom grada Trsta pripremila je izložbu “Dvije domovine Evgenija Popovića”, autora dr Slavka Burzanovića.

Izložbom se afirmiše i javnosti približava djelatnost Evgenija Popovića, ličnosti koja je dala značajan doprinos razvoju političkih, kulturnih i ekonomskih veza Kraljevine Italije i Knjaževine, odnosno Kraljevine Crne Gore.

Evgenije Popović je rođen u porodici iseljenika iz Boke koji su zahvaljujući pomorstvu i trgovini stekli veliki ugled i imovinu u Trstu. Publicističku i političku aktivnost počinje veoma mlad. Bio je Garibaldijev prijatelj i saborac u borbi za ujedinjenje Italije.

U vrijeme Velike Istočne krize 1875 – 1878 pod pseudonimom Emilio Terđesti za više italijanskih listova izvještavao je sa ratišta u Hercegovini i Crnoj Gori. Decenijama je promovisao crnogorske interese u Italiji. Knjaz Nikola mu je, kao drugu iz školskih dana, povjeravao više odgovornih dužnosti.

Popović je od 1897. do 1917. g. bio konzul i generalni konzul u Rimu, a od 1917. do 1919. premijer i ministar inostranih djela u crnogorskoj vladi u egzilu.

Zbog epidemioloških mjera izložba će biti otvorena uz prisustvo ograničenog broja gostiju uz poštovanje propisanih mjera, u prostoru Muzeja u ponedjeljak 26. aprila u 19 sati. Na otvaranju izložbe prisutnima će se obratiti predstavnik Ministarstva vanjskih poslova, ambasador Vladimir Radulović, direktor Muzeja Andro Radulović i autor – istoričar dr Slavko Burzanović. Takođe, putem video linka će se obratiti i kolege iz Gradskog muzeja u Trstu.

(JU Pomorski muzej Crne Gore Kotor) 

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još