KotorArt: “Crnogorske muzičke godišnjice” na Pjaci od Kina u 21 čas

 KotorArt: “Crnogorske muzičke godišnjice” na Pjaci od Kina u 21 čas

Festival KotorArt, u godini kada obilježava dvadeset godina postojanja, organizuje veče pod nazivom “Crnogorske muzičke godišnjice” kojim se obilježavaju četiri godišnjice značajne za razvoj i istoriju crnogorske muzike.

Program se organizuje u ponedjeljak, 2. avgusta na Pjaci od Kina sa početkom u 21 čas.

U pitanju su 160 godina od rođenja prvog školovanog kompozitora iz Crne Gore, Jovana Ivaniševića; 150 godina od osnivanja Crnogorske vojne muzike; 150 godina od izvođenja izgubljene operete Antona Šulca, prvog muzičko – scenskog djela odigranog na teritoriji današnje Crne Gore i 125 godina od rođenja Vide Matjan, po kojoj današnja muzička škola u Kotoru nosi ime.

Ovo veče zamišljeno je kao multidisciplinarno gdje će se smijenjivati razgovori o ovim temama i tematski povezane zvučne ilustracije.

Govornici će biti dr Marijana Kokanović Marković, profesorka Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, Luka I. Milunović, mr Dobrila Popović, samostalna savjetnica za muziku Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore i dr Ivana Marović, profesorka ŠOSMO “Vida Matjan”.

Muzički dio programa čine sopranistkinja Aleksandra Magud i pijanista Dejan Krivokapić koji će izvesti kompozicije Jovana Ivaniševića, kao i Vojni orkestar Crne Gore, pod dirigentskom palicom Mila Belevića. Ovaj orkestar formiran je davne 1871. godine a izvešće djela iz repertoara Crnogorske vojne muzike.

Detalji svih programa i učesnika se mogu naći na zvaničnom sajtu festivala, www.kotorart.me a ulaz za sve događaje je slobodan. Zbog ograničenog broja publike, obavezna je registracija na protokol@kotorart.me ili 069/37-35-37 (od 09 do 14h) Registracija je moguća najranije tri dana, a najkasnije 24h prije početka programa.

Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Delegacije EU u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.

(Sektor za marketing i komunikacije)

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još