Ljepote Crne Gore na slikama ruske umjetnice

 Ljepote Crne Gore na slikama ruske umjetnice

Otvaranjem izložbe slika ruske akademske slikarke Ekaterine Lych Gradska galerija Kotor počela je izlagačku sezonu 2021. Inspiracija su joj, kaže, prirodne ljepote Crne Gore. Učestvovala je na više grupnih izložbi u svojoj zemlji i inostranstvu. Od 2016. godine živi i stvara u Crnoj Gori. 

“Predstavljam vam moje radove nastale od 2016. godine, od kada živim i radim u Crnoj Gori. U pitanju je dvadesetak radova slikanih pastelnom olovkom i uljanim pastelom na papiru crne boje. Slikane su neuobičajenom tehnikom za pastel, energičnih i jakih pokreta, ekspresionistički…Mislim da sve zajedno čini jednu interesantnu cjelinu, prikaz vašeg primorja, divlje prirode jarkih boja na crnom papiru” – kaže umjetnica.  

Ekaterina Lych je rođena 1978. godine u Sankt Peterburg-u, Rusiji. Diplomirala je na Herzen State Pedagogical University of Russia, Faculty of Fine Arts St. Petersburg, Russia, Odsjek za dizajn i dekorativne i primenjene umetnosti. Nakon diplomiranja, do 2014. godine radila je kao dizajnerka u Fondaciji „Djetinjstvo“, gde je učestvovala u kreiranju interaktivnog muzeja za djecu u Nevski District u Sankt Peterburgu, gdje je projektovala enterijer muzeja, izložbenu opremu, izloge, vitrirne, kao i u kreiranju drugih projekata . Paralelno, angažovala se u dizajnu (web dizajn, grafički dizajn, štampa, izrada vitražnih prozora za seoski dom), kreiranju i ilustrovanju knjiga, nastavnim aktivnostima, vodila majstorske nastave u slikarstvu. 

Izložbu je otvorila Julijana Vukčević ističući da je glavni smjer kreativnosti umjetnice radovi sa pastelom, uljanim pastelom na obojenom I crnom papiru kao I slikanje akvarelom sa kineskim mineralnim bojama na papiru od riže.

Izložbu slika Ekaterine Lych u Gradskoj galeriji Kotor otvorena je do 24. februara. 

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još