Marija Starčević rukovoditeljka Biblioteke i čitaonice Kotor: Knjige su uvijek u modi

 Marija Starčević rukovoditeljka Biblioteke i čitaonice Kotor: Knjige su uvijek u modi

Foto:Privatna arhiva

Novu godinu najbolje je početi osmjehom, pjesmom ili lijepom knjigom. Pratili smo u godini za nama aktivnosti Biblioteke i čitaonice Kotor. Korona nije uticala na kvalitet rada, ali je nametnula drugačiju organizaciju. Uprkos svemu u minuloj godini bili su blizu svojih čitalaca kada su mnogi bili daleko jedni od drugih. Ipak, nedostatak novca omeo ih je u nabavci novih naslova. U 2021-oj će, nada se naša sagovornica, pokušati da to nadokande .

-Nije bilo lako, ali smo srećni da smo se dobro snašli“, rekla je za Portal Kotor rukovoditeljka Biblioteke i čitaonice Kotor Marija Starčević.

-Pandemija izazvana Covidom – 19 učinila je naš svakodnevni život izazovnim u svim njegovim segmentima i djelatnostima, izuzetak, svakako, nisu ni biblioteke. Gradska biblioteka i čitaonica Kotor radi u doba pandemije strogo pridržavajući se propisanih mjera kako bi se smanjio rizik od širenja virusa. Ono što posebno želim istaći jeste da vraćene knjige, prije slaganja na svoje mjesto, 72 sata budu na mjestu predviđenom za to, pa potom dezinfikovane i uložene na police. Povećali smo broj knjiga koje korisnici mogu da posude kao i produžili vrijeme zadržavanja knjiga. Isto tako naši korisnici mogu putem telefona, emaila i servisa na fb stranici i sajtu da poruče željene naslove da bismo skratili vrijeme zadržavanja u biblioteci, a, sa druge strane, omogućili da željeni naslovi stignu do korisnika. Nažalost cijela situacija koja je prouzrokovala i nedostatak sredstava za nabavku novih naslova, upravo nas je zakinula za iste. A to je vrlo osjetno kada su u pitanju pasionirani čitaoci i poznavaoci knjižne produkcije kojima nismo u mogućnosti da ponudimo najaktuelnije naslove, kao što smo mogli ranijih godina“, istakla je Starčevićka.

Trendovi u čitanju su, kaže, ostali isti. Naši sugrađani najviše čitaju svjetske hitove, popularnu psihologiju, romansirane biografije, ali postoje uvijek i korisnici usmjereni na klasike. Čitavu prošlu godinu radili su na sveobuhvatnoj reviziji, tj. reviziji cjelokupnog fonda. Pored redovnih poslova bibliotečke manipulacije i poslova na reviziji, prošlu godinu je obilježilo aktivnije i sadržajnije prisustvo u digitalnom okruženju. Što se pokazalo kao neminovnost i neophodnost da bi Biblioteka došla do svojih korisnika i koliko toliko popunila praznine kada je u pitanju kulturno-umjetnička ponuda.

– U periodu ljetnjih mjeseci uspjeli smo da na otvorenom organizujemo više lijepih i značajnih sadržaja koje je publika svesrdno propratila. S obzirom da je uslijedilo usložnjavanje situacije u vezi sa epidemijom, zadnjih nekoliko mjeseci smo intenzivirali sadržajno prisustvo na društvenim mrežama i sajtu. Oni se redovno ažuriraju aktuelnim i interesantnim sadržajima iz domena bibliotekarstva i književnosti, digitalizacije baštine i slično. Kraj godine jeste i vrijeme redovnih konferencija iz pomenutih domena, koje su se ove godine odvijale online. Na našim stranicama mogle su se naći info u vezi sa tim, a bibliotekari Gradske biblioteke su propratili nekoliko konferencija“ istakla je Starčevićka napominjući da su sami kraj godine obilježili jednom online promocijom. U pitanju je monografija četiri autora „Živa lokalna tradicija Crne Gore“, izdavača NVO Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru i CIRTIP iz Kolašina.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još