Muzička škola Kotor-brojne nagrade i u doba korone

 Muzička škola Kotor-brojne nagrade i u doba korone

Foto: Muzička škola Kotor

Muzička škola iz Kotora će u martu naredne godine obilježiti 74 godine kako baštini vrijednosti nacionalne i svjetske muzičke kulture ali i radi na osavremenjavanju i unaprijeđenju nastavnog procesa. Već 13 godina škola nosi naziv „Vida Matjan“, u čast pedagoškinje, muzičarke, kompozitorke i direktorice, koja ju je utemeljila. Njenim stopama nastavili su da rade i drugi rukovodioci te obrazovne ustanove smještene u srcu starog grada Kotora koji je pod zaštitom UNESCO-a.. Deceniju škola radi i u područnim odjeljenjima u Risnu, Radanovićima i Lastvi Grbaljskoj.

I u doba pandemije učenici kotorske muzičke škole ređaju nagrade. Osim po koroni, drugačijem obliku nastupa,, školovanju i odrastanju …gitaristkinja Kristina Miljenović, iz klase profesora Romea Lukšića, sve te prepreke savladava uspjesima na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Dug je spisak nagrada sa takmičenja u zemlji, regionu i svijetu. Pomenućemo posljednju i osvojeno drugo mjesto na međunarodnom takmičenju “Dr Jovan Jovičić” u okviru XIV izdanja “Vojvodina guitar fest” 2020. a učesnici su bili iz Rumunije, Bugarske, Srbije, Koreje i dr.

Kristina je započela školovanje u Muzičkoj školi “Vida Matjan”, prva tri razreda provela je u klasi profesora Dražena Jokovića, a  od četvrtog. razreda nastavila školovanje kod profesora Romea Lukšića. Dobitnica je stipendije Ministarstva prosvjete Crne Gore za talentovane učenike.

Sa 13 godina imala je prvi solistički koncert  u  Atrijumu kulturnog centra Kotor. U okviru međunarodnog festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike učestvovala je u serijalima mini koncerata po trgovima Kotora i snimila dva spota. I dok svi čekaju da ova godina puna neizvjesnosti što prije prođe, Kristina će je pamtiti kao najuspiješniju do sada.

Direktorica Jelena Ljoljić je ponosna na Kristinu i sve učenike. Raduje je što đaci nastavljaju muzičko obrazovanje, pa je ovu školsku godinu upisana trećina učenika iz generacije niže muzičke škole.

-Tokom upisa najviše djece bira klavir, violinu, gitaru , kontrabas. Za čelo je manji broj interesenata, a imamo odličnog profesora i taj instrument je vrlo popularan i cijenjen“, ističe direktorica podsjećajući na jedan u nizu koncerata „Kontrabas susreta”, održan u kotorskoj Crkvi Sv. Duha, koncertnoj dvorani ŠOSMO „Vida Matjan”, koji je okupio, zbog epidemioloških mjera, mali broj ljubitelja ove umjetnosti.Slijede praznici i novi nastupi đaka i profesora koji će biti prilagođeni trenutnoj situaciji.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još