NVO „Expeditio“ specijalno priznanje za doprinos arhitekturi

 NVO „Expeditio“ specijalno priznanje za doprinos arhitekturi

NVO “Expeditio” dobitnik je Specijalnog priznanja za višedecenijski rad i doprinos arhitektonskoj sceni i teoriji arhitekture, odluka je Crnogorskog salona arhitekture koji je održan u organizaciji Saveza arhitekata Crne Gore.

Zahvaljujući se na nagradi, arhitektica Biljana Gligorić rekla je da nagrada pripada svim ljudima koji su bili dio njihovih aktivnosti minule dvije decenije kao i donatorima koji su omogućili da sprovedu većinu projekata. 

 -Ono sto nas ne raduje, jeste činjenica da se mi ne osjećamo kao pobjednici, i mislimo da prostor Crne Gore, priroda i graditeljsko nasljeđe, nisu ni blizu sačuvani u svoj njegovoj ljepoti, dok nove građevine unapređuju i doprinose tom okviru. Nažalost, prostor Crne Gore je danas ugroženiji više nego ikad upravo zbog sprege katastrofalnih odluka od strane onih koji su odgovorni da brinu o njemu, i naše struke koja nije bila dovoljna snažna i glasna da se odupre tome, i da odbrani svoj integritet“, poručila je Gligorić i apelovala da svi zajedno dopinesu zajedničkoj borbi kako bi se ovaj jedinstven, nesvakidašnji, i divljenja vrijedan prostor sačuvao od daljeg, trajnog nestajanja i devastacije jer, u protivnom, to je neuspjeh svih kojima je arhitektura struka.

-Nažalost, i mi ćemo ostati zapisani kao generacija stručnjaka koji su bili savremenici te katastrofe. Da možemo da biramo, svakako bi, čovjekomjeran i, u skladu sa prirodom uređen prostor Crne Gore, bio naš izbor, i mijenjali bismo ga za sve nagrade ovog svijeta. Zato negdje imamo gorak osjećaj da možda mi jesmo uspješni u smislu da radimo sve što nam profesionalna etika nalaže i što je u našoj moći, ali smo doživjeli bolan neuspjeh kao arhitekte koji ipak nijesu uspjeli da utiču da se ne desi to sto nam se desilo“, poručila je Gligorić nadajući se da će sljedećih 20 godina njihov rad proteći više u kreaciji dobrog, manje u kritici lošeg, više u edukaciji i zajedničkom progresu i razvoju, manje u borbi sa lošim strujama u društvu.

-Prostor Crne Gore zaslužuje najbolju zaštitu i najbolje nas, arhitekte, i nama je data privlilegija da u njemu djelujemo. Moramo skupiti snage, da pokažemo, da smo dovoljno dorasli tom zadatku”, istakla je arhitektica Biljana Gligorić.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još