Online sastanak-„Obrazovanje za održivi razvoj UNESCO baštine“

 Online sastanak-„Obrazovanje za održivi razvoj UNESCO baštine“

„Obrazovanje za održivi razvoj UNESCO baštine“naziv je online sastanka partnera projekta i predstavnika osnovnih škola koje su učesnici projekta.

Cilj projekta „Obrazovanje za održivi razvoj UNESCO baštine„ je doprinijeti realizaciji nacionalnih ciljeva u obrazovanju za održivi razvoj, kroz povezivanje mladih i sprovođenje neformalnog edukativnog programa o održivom razvoju, zaštiti životne sredine, prirodnim i kulturnim resursima i klimatskim promjenama, za učenike i nastavnike u dvije obrazovne institucije na području opštine Kotor i grada Mostara.

Nevladina organizacija EKO CENTAR Delfin iz Kotora i Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH Mostar sprovode ovaj projekat u okviru zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF). 

Tema sastanka je je pregled dosadašnjih aktivnosti provedenih u projektu, sa posebnim osvrtom na reakcije učenika iz njihovih škola. Svi učesnici sastanka su iznijeli pozitivne stavove, te su komentarisali zadovoljstvo učenika učešćem u ovakvim projektima, koji im omogućuju dodatna saznanja, ali i komunikaciju sa učenicima iz drugih zemalja. Na žalost, i ovaj projekt je doživio određene izmjene zbog pandemije virusa COVID-19 čime su onemogućena putovanja učenika i ostvarivanje direktnih kontakta. Poseban osvrt je dat na predstojeće aktivnosti koje učenici treba da sprovedu, te da ih putem online komunikacije razmjene sa svojim vršnjacima iz susjedne zemlje. Inače, sve projektne aktivnosti se sprovode uz poštovanje važećih epidemioloških mjera.

 Projekat se realizuje do 15. marta ove godine, a saradnici na projektu su, osim učenika i zaposlenih u dvije osnovne škole, i predstavnici uprave Grada Mostara i Opštine Kotor kao i lokalni mediji.

Sastanku su prisustvovali predstavnici NVO EKO CENTAR Delfin iz Kotora, Asocijacije za ekonomski razvoj REDAH Mostar, direktor Treće osnovne škole Mostar i direktorica osnovne škole “Veljko Drobnjaković” iz Risna u Crnoj Gori, te pedagozi i nastavnici iz ovih škola.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još