Otvoren 29.Kotorski festival pozorišta za djecu

 Otvoren 29.Kotorski festival pozorišta za djecu

Ceremonija 29. Kotorskog festivala pozorišta za djecu počela je intoniranjem himne Crne Gore u izvođenju Romine Racković a potom i simboličnom predajom ključeva grada Kotora djeci od strane predsjednika Opštine Kotor Vladimira Jokića djevojčici Kjari koja je na prostoru Kavča sredinom aprila nestala, a zatim i pronađena zahvaljujući angažovanju službi i dobrovoljaca iz gotovo cijele Crne Gore.

“Situacija sa Kjarom je nas starije naučila tome da ipak u pojedinim situacijama možemo da budemo dobri kao djeca i složni kao djeca. To nas je podsjetilo da na kraju svi jesmo djeca. Neka vas djevojčice i dječaci i situacija koja se desila sa Kjarom neuči nečemu. Neka vas nauči da najprije budete odgovorni, ali neka vas nauči da budete i slobodni. Neka vas nauči da preispitujete sve ono što vam kažemo, sve ono čemu vas učimo i da o svemu mislite svojom glavom. Jer i vi mali ste veliki ljudi i otkriću vam jednu tajnu. Svi mi veliki smo u suštini samo djeca, ali se pretvaramo da smo mnogo ozbiljniji nego što jesmo.

Ove godine imamo još jednu posebnost, a to je da smo 2019. godine predali ključeve grada djeci i zbog nekih naših nesuglasica ti ključevi 2019. nisu vraćeni gradu, a 2020. je korona spriječila da te ključeve opet predamo djeci. Mi smo godinu i po dana u suštini živjeli u dječjem gradu, a večeras potvrđujemo da tri decenije živimo u gradu djeteta.

Moja poruka odraslima s ovog mjesta večeras jeste da će Kotor uprkos svemu ostati grad djeteta i u narednim godinama i decenijama.

Nakon svečanog otvaranja 29. Kotorskog festivala pozorišta za djecu na Ljetnjoj pozornici odigrana je predstava ,,Na vukovom tragu“ Pozorišta mladih iz Novog Sada.

Tokom dvanaest festivalskih dana planirana je realizacija više od pedeset programa, a ulaz na sve predstave je slobodan.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još