Otvoren peti međunarodni filmski festival FORTECA

 Otvoren peti međunarodni filmski festival FORTECA

Peti međunarodni filmski festival FORTECA otvoren je sinoć na Peraškom trgu a trajaće do 12. avgusta.

Prisutne je pozdavila direktorica Festivala, producentkinja i glumica Jelena Mila.

,,Proteklih pet godina borimo se da pokrenemo Festival, a posljednje dvije godine borimo se i sa pandemijom korona virusa, koja je učinila da da se susrećemo u drugačijim uslovima.

U okviru Festivala biće prikazana najnovija ostvarenja iz Nordijskih zemalja Švedske, Norveške, kao i iz Ukrajine, Iraka, Amerike, Italije, i iz regiona Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Crne Gore, Srbije i Grčke.

Zahvalila bih se svima koji pomažu realizaciju Festivala, prije svega Filmskom centru Crne Gore, tu su zatim Opština Kotor i Turistička organizacija Kotor , Kinoteka Crne Gore, Mjesna zajenica Perast, pravoslavna i katolička crkva iz Perasta, Muzej grada Perasta, Centar za kulturu “Nikola Đurković”, Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje, hotel “Conte” i Turističke organizacije Cetinja i Berana. Zahvalnost dugujemo i Švedskom filmskom institutu i Norveškom filmskom institutu, kao i organizacijama Festivala novog balkanskog filma i Mama produkciji, koje djeluju na području Sjevera Evrope i tamo prikazuju filmove sa Balkana dok mi ina ovom Festivalu prikazujemo filmove iz Nordijskih zemalja”- pojasnila je Mila.

Ona je dalje predstavila program ovogodišnjeg Forteca festivala.

,,Ove godine nemamo goste Festivala ali zato će se tokom prikazivanja kratkih dokumentarnih filmova ispred pravoslavne crkve u Perastu, pojedini autori javiti pitem online platformi.

Biće prikazano osam najnovijih dugometražnih igranih filmova i 12 dokumentarnih i kratkih filmova u takmičarskoj selekciji. Tročlanim žirijem predsedava crnogorski reditelj Zoran Marković Zonjo, a članovi su producentkinjaJelena Mišeljic i kostimograf Tijana Todorović.

Nakon svečanog otvaranja prikazan je film “Zabavni kriminalci”.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još