„Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha: Pomorsko pravo u Kotoru i Dubrovniku po odredbama njihovih statuta“

 „Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha: Pomorsko pravo u Kotoru i Dubrovniku po odredbama njihovih statuta“

Monografija dr Mirjane Blagojević, advokatice i istoričarke prava iz Beograda čiji je naziv „Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha: Pomorsko pravo u Kotoru i Dubrovniku po odredbama njihovih statuta“ u našem gradu  će biti predstavljena u četvrtak 26. avgusta u 20 sati u otvorenom atrijumu Kulturnog centra “Nikola Đurković”, saopšteno nam je iz Društva za kulturni razvoj “Bauo”.
 
Recenzenti monografije su prof. dr Žika Bujuklić, mentor, prof. dr Mirko Vasiljević i Jelena Antović, viša arhivistkinja i nekadašnja direktorica Istorijskog arhiva Kotor.
Kako navode iz Društva, monografija će biti predstavljena na šest lokacija na Crnogorskom primorju.
 
“ Na šest lokacija duž Crnogorskog primorja, predstavićemo monografiju dr Mirjane Blagojević, advokatice i istoričarke prava iz Beograda, „Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha: Pomorsko pravo u Kotoru i Dubrovniku po odredbama njihovih statuta“, koju su krajem 2020. godine objavili izdavačka kuća HeraEdu iz Beograda i Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru. Monografija predstavlja priređenu doktorsku disertaciju, odbranjenu 2015. na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, pred komisijom u sastavu redovnih profesora: dr Mirko Vasiljević, dr Dragan Nikolić i dr Žika Bujuklić, mentor.
Sadržaj knjige prilično je bogat i raznovrstan, i nudi, kako bolje upućenom čitaocu tako i onom prosječnom, mogućnost da sveobuhvatno sagleda i razumije kompleksni normativni sistem dva najmoćnija grada Južnog Jadrana – Kotora i Dubrovnika, ponajviše njihovih segmenata u domenu pomorskog prava. S druge strane, u knjizi je zastupljena i manja cjelina koja tretira pomorsko pravo i Budve i Paštrovića, dosad uglavnom slabije istraživanih s tog ugla.
Knjiga je dio biblioteke-edicije „Vrt“ u kojoj izdavačka kuća HeraEdu iz Beograda objavljuje posebna izdanja koja nastoje da tumače kulturološke i društvene fenomene prošlosti i sadašnjosti. Kako je već istaknuto, drugi izdavač je nevladino udruženje iz Petrovca na Moru – Društvo za kulturni razvoj „Bauo“, koje, kako mu i naziv kaže („bauo“ je primorski romanizovani termin za škrinju, sanduk, kofer) – ukazuje na gotovo zaboravljenu materijalnu kulturu koja je imala više značenja i namjena, zavisno od istorijskog konteksta i trenutka, te svojim izdanjima afirmiše kulturnu baštinu Primorja. Stoga su za izdavače pospisane Zorica Stablović Bulajić, vlasnica i izvršna direktorica preduzeća HeraEdu, koja je ujedno i glavna i odgovorna urednica izdanja, kao i Mila Medin, izvršna direktorica Društva „Bauo“. Recenzenti monografije su prof. dr Žika Bujuklić, mentor, prof. dr Mirko Vasiljević i Jelena Antović, viša arhivistkinja i nekadašnja direktorica Istorijskog arhiva Kotor. Korekturu potpisuje Ivana Stojanović, dok je za likovno rješenje korice zaslužna tehnička urednica Jasmina Živković. Monografija je štampana u tvrdom povezu, u tiražu od 500 primjeraka.
Predstavljanja knjige će se održati na sljedećim lokacijama:
BUDVA – 23. avgust, 19.30h, trg ispred Spomen-doma „Stefan Mitrov Ljubiša“
BAR – 24. avgust, 20h, prostor ispred dvora Petrovića
REŽEVIĆI – 25. avgust, 19.30h, terasa Spomen-doma „Reževići“
KOTOR – 26. avgust, 20h, otvoreni atrijum Kulturnog centra „Nikola Đurković“, Stari grad
PETROVAC – 27. avgust, 19.30h, trg ispred Spomen-doma „Crvena komuna“
TIVAT – 28. avgust, 18.30h, Muzej i galerija Tivat
Ulaz je slobodan za sve zainteresovane posjedioce, sa napomenom da se svi prisutni pridržavaju propisanih mjera za suzbijanje širenja pandemije korona virusa” – navodi se u saopštenju koje potpisuje Mila Medin, izvršna direktorica Društva za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca.
 

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još