Preminula glumica Mira Furlan – „heroina, krhka i snažna“

 Preminula glumica Mira Furlan – „heroina, krhka i snažna“

Igrala je u mnogim jugoslovenskim filmovima, a tokom devedesetih godina karijeru je nastavila u Sjedinjenim Državama, gde je, između ostalog, glumila u poznatim TV serijama „Vavilon 5″ i „Izgubljeni“.

-Mira je bila najveća jugoslavenska i hrvatska glumica moje generacije. Krhka i snažna, krajnje osjetljiva i istovremeno hrabra žena. Bila je začuđujuće obrazovana i nadasve talentovana.Imala je veliku karijeru i život koji ju, uz sve to, nimalo nije mazio. Bila je i takva će zauvijek ostati – prava heroina“, kaže Rajko Grlić, hrvatski režiser koji je sa Mirom Furlan radio na filmovima „Za sreću je potrebno troje“ i u „U raljama života“.

Mira Furlan ostaće upamćena po ulozi u filmu Ljepota poroka reditelja Živka Nikolića krajem 1980-ih, koji je nagrađen Zlanom arenom na festivalu u Puli, što se smatralo jednom od najprestižnijih priznanja u jugoslovenskoj filmskoj umjetnosti.

Film prikazuje seksualno oslobađanje žene iz Crne Gore (Mira Furlan) koja napušta supruga (Mima Karadžić) i dijete zbog sezonskog posla u nudističkom kampu, a sve u vrijeme rastakanja tadašnjeg društvenog sistema.

.Mira Furlan rođena je u Zagrebu 1955. godine. Bila je članica Hrvatskog narodnog kazališta, a pamte se njene uloge u filmovima Otac na službenom putu, U raljama života, Za sreću je potrebno troje, Ljepota poroka. Bile su zapažene i njene uloge u TV serijama Velo misto i Bolji život. Sa suprugom, rediteljem Goranom Gajićem, preselila se u SAD 1991. godine zbog krize u Jugoslaviji. Već 1993. godine je u seriji Vavilon 5 tumačila ulogu Delen, što ju je proslavilo u Americi. Od 2004. do 2008. glumila je u američkoj seriji Izgubljeni kao Danijel Ruso, koja je zabilježila planetarni uspjeh, a bila je izuzetno gledana i u Srbiji. U Hrvatsku se vratila 2002. godine, kada je glumila glavnu ulogu u predstavi koju je režirao Rade Šerbedžija.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još