Projekat „The New Normal UNESCO“ podrška Festivalu Kotor Art Don Brankovi dani muzike za 2021.godinu

 Projekat „The New Normal UNESCO“ podrška  Festivalu Kotor Art Don Brankovi dani muzike za 2021.godinu

Očekujući da će do narednog ljeta korona biti pod kontrolom, turistički i kulturni poslenici već pripremaju sadržaje.Lijepa vijest stigla je za Međunarodni Festival Kotor Art Don Brankovi dani muzike. Generalna direktorica UNESCO-a, Odri Azule, odobrila je projekat pod nazivom „The New Normal„. Planirano je da Međunarodna konferencija, kao centralna aktivnost projekta, u Kotoru okupi stručne ljude iz različitih oblasti poput umjetnosti, turizma, ekonomije i kulturne politike u cilju sagledavanja nove stvarnosti. Jedna od bitnijih uloga ove konferencije je da ukaže na značaj kulture kao osnove za održivi razvoj i da ponudi moguće strategije i mjere za jačanje otpornosti i zaštite kreativnog i kulturnog sektora u turbulentnim vremenima.

Uprkos pandemiji Kotor Art Don Brankovi dani muzike je i ljetos održao nekoliko zapaženih diskusija i konferencija. Direktor Festivala, pijanista Ratimir Martinović, u Malim noćnim razgovorima sa našim proslavljenim gitaristom, Milošem Karadaglićem, razgovarao je na temu uticaja korona virusa na umjetnost, umjetnike i koncertnu aktivnost, dok je diskusija na temu Festivali u doba krize okupila nekoliko direktorki i direktora festivala iz različitih gradova Crne Gore i regiona, gdje su učesnici izložili svoja gledišta o temi i ovogodišnjim planovima u odnosu na okolnosti nakon čega je uslijedila debata na temu pozicije, uticaja, značaja, mjesta i smisla festivala u kriznim vremenima. 

Međunarodni festival KotorArt, proglašen manifestacijom od posebnog značaja za kulturu Crne Gore od strane Vlade Crne Gore, već dvije decenije značajno obogaćuje našu kulturnu i turističku ponudu, a organizuje se uz veliku mrežu lokalnih, nacionalnih i međunarodnih partnera iz sfere kulture i turizma.

Kvalitet i značaj festivala potvrđuje i pokroviteljstvo UNESCO-a, nagrade Wild Beauty Award za najbolju manifestaciju, EFFE titula koju dodijeljuje Evropska festivalska asocijacija, podrška Evropske unije za projekat #synergy KotorArt Don Brankovih dana muzike, kao i dugogodišnja saradnja sa značajnim kompanijama i organizacijama.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još