Sjutra počinje 29.Kotorski festival pozorišta za djecu

 Sjutra počinje 29.Kotorski festival pozorišta za djecu

Svečanom ceremonijom i simboličkom predajom ključeva grada Kotora djeci od strane gradonačelnika Vladimira Jokića u četvrtak 1. jula na Ljetnjoj pozornici u 21 sat biće otvoren 29. Kotorski festival pozorišta za djecu.

Tokom 12 festivalskih dana planirana je realizacija više od 50 programa, a ulaz na sve predstave će biti slobodan, saopšteno je na  konferenciji za novinare.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor Tatjana Kriještorac poželjela je organizaciji Festivala uspješan rad uz nadu da će naredna godina biti znatno bolja od ove.

“Ova godina je svima u finansijskom smislu teška, ali smo uspjeli da ovaj Festival organizujemo na najbolji način i tako otvorimo sezonu KotorArt-a koji počinje otvaranjem Kotorskog festivala pozorišta za djecu”- kazala je Kriještorac.

Direktor Festivala Petar Pejaković ističe da iako je bio kratak vremenski rok za organizaciju, uspjeli su da naprave kvalitetan program.

“Tokom 12 dana Festivala biće organizovano puno programa za djecu i mlade, kao i sve one koji vole pozorište, umjetnost i stvaralaštvo namjenjeno najmlađima. Festival počinjemo više puta nagrađivanom predstavom ,,Na vukovom tragu” koja je rađena po čuvenoj knjizi Džeka Londona ,,Zov divljine”. Nakon toga nas očekuje ukupno 16 pozorišnih predstava. Većina predstava će se izvoditi reprizno zbog ograničenog broja mjesta, tako da će se neke predstave igrati po dva puta u istom danu, ili tri puta u nekoliko dana, a u saradnji sa Opštinom Tivat neke predstave će se igrati i u Tivtu. Po prvi put su duplirani programi zbog epidemioloških uslova, a reklo bi se da su svi željni pozorišta, umjetnosti i druženja.

Ove godine smo donijeli odluku da pozorišni programi budu besplatni, a ulaz će biti potrebno rezervisati telefonski putem i ulazniće podići pola sata prije predstave. S obzirom na ograničen broj mjesta i veliko interesovanje pozivamo roditelje da djecu samo otprate na predstave kako ne bi pravile gužve i kako bi što više djece imalo priliku da odgleda predstave”, poručio je Pejaković.

On dodaje da ove godine predstave dolaze iz sedam zemlja.

,,To su uglavnom zemlje regiona a imamo jednu predstavu u koprodukciji Čilea i Poljske tako da je i ove godine naš Festival dobio i internacionalni karakter. Biće održano sedam radionica, tri književna programa, a biće postavljene i nove instalacije”, ističe Pejaković.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još