Skulpture Darka Vučkovića u Gradskoj galeriji Kotor

 Skulpture Darka Vučkovića u Gradskoj galeriji Kotor

Izložba skulptura MEKE FORME, akademskog slikara Darka Vučkovića iz Podgorice otvorena je juče u Gradskoj galeriji Kotor.

Kako navodi autor izložbe, postavku čini 12 radova koji su nastajali u posljednje 3-4 godine.

Rađeni su od različitih vrsta gline i porcelana.

“To su trodimenzionalne skulpture u prostoru koje predstavljaju jedan skup i rezultat mojih napora i istraživanja tokom perioda kada sam se više okrenuo tom mediju keramike sa nečega što sam ranije radio, a to su slike, crteži i fotografije. Radi se o samo jednom dijelu radova, presjeku u kom se može vidjeti rezultat tog eksperimenta i njegove različite strane u zavisnosti od materijala, načina tretiranja, glazura, dodatnih efekata” – navodi Vučković.

Darko Vučković je diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2001. godine u klasi profesora Dragana Karadžića, slikarski smjer.

Godine 1999-2000. boravio je na L’ecole Superrieure d’Art du Grenoble, Francuska, gdje počinje da se bavi kompjuterski generisanom slikom, fotografijom i eksperimentalnim zvukom. Godine 2012. završio je specijalističke studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Zorana Vukovića, slikarski smjer.

Član je ULUCG-a od 2002. godine.

Učestvovao je na brojnim nacionalnim i regionalnim umjetničkim kolonijama.

Osvojio je brojne nagrade, među kojima su:

Prva nagrada za kratki film o glini „Gea” na Festivalu kratke video forme-AVI fest, Podgorica, 2017.

Treća nagrada za skulpturu na London Art Bienale (Chelsea Old Town Hall), London, Velika Britanija, 2019.

Zastupljen je u publikaciji za savremenu umjetnost „Create Magazine”. Kustoskinja Ms. Margaret Winslow, direktor Muzeja savremene umjetnosti u Delaware-u, USA.

Izložbu MEKE FORME, akademskog slikara Darka Vučkovića iz Podgorice svi zainteresovani mogu pogledati do 28. aprila.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još