U Muzeju grada Perasta, nastupio trio ,,Con brio“

 U Muzeju grada Perasta, nastupio trio ,,Con brio“

Prvi dan ljeta i praznik muzike, 21. jun proslavljen je koncertom klasične muzike, na način kako i dolikuje tradicijskim vrijednostima grada Perasta, programima koje oblikuju udruženja koja se bave kulturom kao i aktivnostima koje sprovodi OJU Muzeji Kotor.

 Na samom početku večeri, ispred ustanove OJU Muzeji, suorganizatora događaja, prisutne je toplim obraćanjem pozdravila dokumentaristkinja Jelena Čečur, koja je istakla: ,,Muzej grada  Perasta svojim prostornim kapacitetima i prelijepim ambijentom, pruža savršene uslove za održavanje kulturnih manifestacija i programa kao što je i ovaj večerašnji, koji jednako privlače posjetioce  pored njegovih vrijednih eksponata. Uvjek nam čini posebno zadovoljstvo da na ovakav način  oplemenimo naš kulturni sadržaj te da posjetiocima pored kulturne baštine, i kroz muziku pružimo poseban doživljaj umjetnosti“.

Tri mlade umjetnice, Sonja Marković, Sonja Vojvodić i Ana Zakrajšek izvele su interesantan i dopadljiv program, prikladan prvoj večeri ljeta u ambijentu salona Palate Bujović. U slavu 100 godina od rođenja argentinskog kompozitora Astora Pjacole, vedrim kompozicijama u duhu tanga ,,koje je kompozitor oblačio u novo ruho“, publika nije skrivala zadovoljstvo i aplauzima je podržala izvođače. U drugom dijelu večeri, sastav koji djeluje još od studentskih dana i uživa u čarima umjetnosti, izveo je Hajdnov mađarski trio. Neobično koncipiran program, uz profesionalno izvođenje ovog sastava, dao je poseban pečat koncertu i još jednom pokazao da inovativnost  uz talenat daje ugođaj kakv se i prošle večeri mogao doživjeti.

Organizatori programa, NVO ,,Bocche di Cattaro“ i ,,Društvo prijatelja grada Perasta“ najavili su bogat i raznovrstan program. Pored organizacije 12. Festivala gudača, čiji je glavni cilj i ideja od samog osnivanja, podrška mladim muzičarima na putu njihovog napretka i afirmacije, namjera im je da pored muzičkih realizuju i druge programe iz kulture, kako bi oplemenili tihi kameni dekor baroknog grada i turistima kao domaćeim ljubiteljima kulture i umjetnosti učinili ugodno ljeto.

Miris mora, kroz balkonska vrata tokom koncerta, je neodoljivo mamio  posjetioce da svoje druženje nastave na terasi palate, uz degustaciju peraške torte, koje izrađuju vrijedne ruke novoformirane radionice ,,Bocche di zuccero“.

U ime Festivala gudača, Marina Dulović – umjetnički direktor.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još