„Vjekovi kotorskog pazara“u Pomorskom muzeju

 „Vjekovi kotorskog pazara“u Pomorskom muzeju

U organizaciji JU Pomorskog muzeja Crne Gore sinoć je otvorena izložba „Vjekovi kotorskog pazara“, autorki Radojke Abramović i Danijele Nikčević. Izložbom je obrađen istorijat kotorske pijace, od srednjeg vijeka do danas.

Kotorska tržnica, u narodu popularna kao „pjaca“ ili još popularnije „Markat“ tj. kod starijeg stanovništva koristi se i naziv „Pod Markat“ predstavlja po svojoj građevinskoj i arhitektonskoj koncepciji jedinstven prostor u gradu Kotoru.

Kotorski markat u kontinuitetu danas bilježi trajanje od preko jednog vijeka, a mi smo se potrudili da izložbom „Vjekovi kotorskog pazara“ damo na značaju prostoru koji se otvara u ranim jutarnjim časovima, na radost Kotorana i ostalih iz okruženja koji rado posjećuju kotorsku tržnicu, pa je pored kupovine ona mjesto susreta i okupljanja, što joj daje i tradicionalnu vrijednost.

Izložbu  od 74 fotografije prati katalog, edukativno – zabavna radionica „Kotorski pazar okom djeteta“ u saradnji sa JU OŠ „Njegoš“, učenicima I1 područnog odjeljenja Benovo, i dokumentarni film „Crnogorski pazar u Kotoru“ sniman za potrebe emisije „Tradicija Crne Gore: Stari pazari“.

Izložba je realizovana zahvaljujući Sporazumu o realizaciji manifestacija u organizaciji Pomorskog muzeja i Opštine Kotor, u okviru Programa kulturnih manifestacija za 2021. godinu.

Izložbu je otvorio Branko Janjalija, inženjer u penziji, a u muzičkom dijelu programa nastupila je klapa „Bisernice Boke“.

Svi zainteresovani izložbu mogu pogledati u muzejskoj galeriji do 06. septembra 2021. godine.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još