“Zapisi sa Njeguša” i “Zrnca iz prošlosti Njeguša”promovisane ispred tvrđave Trojica

 “Zapisi sa Njeguša” i “Zrnca iz prošlosti Njeguša”promovisane ispred tvrđave Trojica

Promocija knjiga “Zapisi sa Njeguša” i “Zrnca iz prošlosti Njeguša” autora, književnika publicista i istoričara Podlovćenskog kraja, Gojka Kustudića i Lazara Božovića, održana je sinoć na platou ispred tvrđave Trojica.

Ovaj kulturni događaj počeo je pjesmom ,,Pod Lovćenom zeleni se trava” koja je emitovana sa starog gramofona.

Prisutne je najprije pozdravila pjesnikinja Dubravka Jovanović koja je istakla da su autoru ovih knjiga dvojac što “vesla” od mora do planine i nazad.

,, Čuvajući tradiciju, slikajući ljude od riječi i kičme i život od krša i groma, od podlovćenskih zova, od mjesečevih noći, ponovo nas je okupio da nazdravimo njihovim novim knjgama. Uz krš ili ni vodu, na dlanu i u zenici zeleni miris pelina, a iz planine mudra riječ. Njihovo knjigu

,,Zapisi sa Njeguša” monografskog tipa, vidim kao molitvenik za opstanak, potreban u ovom nevremenu crnogorskom, više nego ikada. Da se ne zaborave ognjišta ni gusle, crkve i kućišta, grobovi i korjeni, Lovćen, vrtače i bijela stada, Boka Kotorska i bijeli brodovi, Sjever i bistre rijeke, modre borovnice, zvonici, kampaneli i minareti. Da se čuvaju i da im se vraćamo,jer su nam istinske i jedine svetinje”, kazala je Jovanović.

O knjigama ,,Zapisi sa Njeguša” i ,, Zrnca iz prošlosti Njeguša” govorio je književnik i publicista Božidar Proročić.

,, Njeguši su kroz svoju dugu prošlost predstavljali jedno od najljepših, a danas i najperspektivnijih sela Katunske nahije. Pored toga oni su svojoj svojim fizičko-geografskom i istorijskom položaju na razmeđu između kamena i mora, uvijek predstavljali nepresušni izvor i inspiraciju za brojne putopisca istraživače botaničare, oficire, državnike i istoričare. Istorija Njeguša je toliko lijepa i bogata da svaki kamen na ovim prostorima ima svoj duh,  priču i sudbinu. Nije bilo lako odrastati i istrajati u surovom kamenom moru. Neumorni istoričari sa Njeguša Gojko Kustudić i Lazar Božović, su svojom koautorskom knjigom ostavili trajni pečat stvaralaštva i osvrta na lijepu, kako onu staru tako i onu savremenu istoriju Njeguša. ,,Zapisi sa Njeguša” možda bi se na najljepši način mogli opisati riječima pjesnika Vasa Stanišića, koji jednom zapisao: ,,Ako sam nešto htio i nisam došao do kraja, shvatite volim krupne zvijezde svoga zavičaja”. Te zvijezdu beskonačnom kosmosu ova dva autora vječno će sijati iz njihovih knjiga”- kaže Proročić.

Dobrodošlicu na Trojicu prisutnima je poželio i koautor knjige ,,Zapisi sa Njeguša” Gojko Kustudić.

,, Želim vam dobrodošlicu na ovom u prošlosti Crne Gore značajnom i važnom istorijskom mjestu. Na ovoj raskrsnici se spajaju sedam puteva a moto nas Trojičana koji ovdje živimo, je da ova raskrsnica postane raskrsnica koja spaja sve ljude dobre volje. Zahvalni smo svima onima koji su izdvojili sredstva i bili sponzori za štampanje ove knjige, kao i onima koji su pomogli na bilo koji način, jer svaka pomoć je značajna.

Ja sam jedan od onih koji voli svoj zavičaj, volim svoje Majstore i zbog njih često i krijući suzu pustim. Osjećam se privilegovan  što sam u Majstorima rođen, što sam u tom selu prvi put vidio plavo nebo, zavičajne zvijezde i što sam nekada sa onih lovćenskih proplanaka, prvi put ugledao ovaj crnogorski dio Jadranskog mora. Siguran sam da svi oni koji to dožive i koji se rode na ovim našim prostorima nose ljubav prema svom zavičaju i prema svojoj Crnoj Gori”, poručio je Kustudić.

Autor knjige ,,Zrnca iza prošlosti Njeguša” i koautor ,,Zapisa sa Njeguša” Lazar Božović,  kaže da iako je  rođen u Tivtu a Gojko u Majstorima, njihov susret je na Njegušim, a kroz čiju istoriju su pokušali čitaocima ovih knjiga, prenijeti svoju ljubav prema zavičaju.

,, Istakao bih da su urednici obje knjige moja djeca moj stariji sin je lektorišao i korigovao knjigu ,,Zapisi sa Njeguša”, a moja kćerka Ana Banović bila urednica druge knjige ,,Zrnica iz prošlosti Njeguša”, pojasnio je Božović.

U muzičkom dijelu programa nastupila je Tijana Stanišić iz Tivta, studentkinja (smjer violina) na konzervatorijumu “Franc Šubert” u Beču. 

Organizator ovog događaja je Dom omladine Trojica.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još