Božićna zvijezda večeras na nebu

 Božićna zvijezda večeras na nebu

“Božićna zvijezda” osvijetliće nebo prvi put u 800 godina, zahvaljujući Jupiteru i Saturnu. Dvije najveće planete Sunčevog sistema, gledano sa Zemlje, 21. decembra će biti toliko blizu da će izgledati poput ‘dvostruke planete’. Ova kombinacija će na Zemlji izgledati kao jedna jarka svjetlosna tačka, što astronomi vjeruju da će izgledati spektakularno, piše republicworld.com.

Poslednji put ovakva je konjukcija zabilježena 1226. godine, 4. marta. To je bilo vrijeme kada je mongolski vladar Džingis-kan osvajao velike djelove Azije, a Evropa je još uvijek bila generacijama daleko od renesanse, prenosi Poslovni.hr.

Sljedeća takva konjukcija, predviđaju astronomi, biće 2080. godine. Konjukcija zvijezda moguće je i objašnjenje “Božićne” ili “Betlehemske zvijezde”. Neki naučnici smatraju da je tada došlo do rijetke trostruke konjunkcije Jupitera, Saturna i Venere.

Stručnjaci kažu da će se ovaj rijedak događaj moći pratiti na vedrom nebu oko sat vremena nakon zalaska sunca 21. decembra, zimskog solsticija.

Tako bliska pojava na nebu neće se ponoviti sve do 15. marta 2080. godine.

Foto: Shutterstock

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još