Koliko dugo možete biti u blizini oboljelog od kovida-19, a da se ne zarazite?

 Koliko dugo možete biti u blizini oboljelog od kovida-19, a da se ne zarazite?

Foto:shutterstock

Koliko je vremena potrebno da se zarazite ako ste blizu nekoga ko ima koronu? Nažalost, nema čarobnog broja minuta.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nedavno su revidirali definiciju bliskog kontakta.

Prethodno se bliskim kontaktom smatrala osoba koja provede najmanje 15 minuta na udaljenosti manjoj od dva metra od zaražene osobe. 

Sada tih 15 minuta ne mora biti uzastopno. Bliskim kontaktom smatra se osoba koja je bila na manje od dva metra od zaražene osobe minimalno 15 minuta u 24 sata. 

Zašto je taj podatak izmjenjen?  Zato što se pokazalo da je zatvorski čuvar u Vermontu pozitivan na koronavrirus nakon višestrukih, ali kratkih kontakata sa šestoricom asimptomatskih zatvorenika.

U osmočasovnoj smjeni, on je imao 22 susreta sa zatvorenicima u ukupnom trajanju od 17 minuta.  Znači li to da ste sigurni ako provedete manje od ukupno 15 minuta blizu zaražene osobe? Nažalost, ne nužno. 

Petnaest minuta je samo smjernica.

„Želite da date neke široke smjernice koje je lako zapamtiti, ali zapravo se radi o kontinuumu“, rekao je Nil Goldstejn, profesor epidemiologije na univerzitetu Dreksel u Filadelfiji. 

„Rizik može da bude manji u dužem periodu, a veći u kraćem. Mnogo je varijabla koje utiču na količinu virusa koju neko primi, a to je zapravo najvažnije“, rekao je Goldstejn.

Osim vremena izloženosti virusu, važno je i da li zaražena osoba ima simptome, ima li ih uopšte ili ih je razvila kasnije, da li ste bili napolju ili u zatvorenom prostoru, koliko je bila provetrena prostorija, koliko je još ljudi bilo tu i čime ste se bavili. 

Ako ste na primjer sjedjeli i pevali kod prijatelja u zatvorenom prostoru umjesto ćutke sjedjeli u parku, raste rizik da ćete se zaraziti u kraćem vremenu. 

Definicija bliskog kontakta ne mijenja se ako ste nosili maske, ali to nije što se misli da one nisu korisne u prevenciji zaraze. 

CDC maske ne uzima u obzir jedostavno zato što ih mnogi ne nose pravilno, prenosi N1.  

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još