Medenjaci

 Medenjaci

Medenjaci su kolači koji se prave na zadovoljstvo djece i odraslih. Kad se u noći dočeka pojedu kremasti kolači za prve dane praznika najbolji su medenjaci. Kako dani odmiču oni su sočniji. Ali ne vjerujem da se dugo mogu zadržati na trpezi.

Sastojci:

  • 165 gr meda,
  • 60 gr šećera u prahu,
  • 250 gr margarina ili putera, ja sam stavila margarin,
  • 1 jaje,
  • 1 prašak za pecivo i
  • 550 gr brašna
  • po želji cimet, može i ne mora, kao i začin za medenjake

Kraljevska glazura:

  • 1 bjelance i 250 gr šećera, 350 – 400 gr šećera u prahu, plus boje po želji.

Priprema:
Medu dodati šećer i miješati da se šećer sjedinini, otopi, pa dodati omekšali margarin pa opet miješati, ne mora da se skroz sjedini, samo da nema velikih grudvi, pa dodati jaje i opet miješati, pa pola mjere brašna, cimet i opet miješati, pa prašak za pecivo i skoro svo brašno od 550 gr.

Sad će već biti tvrdje neće biti za mućenje, ali i dalje mekano, lepljivo, pa po malo dodavati brašna i mijesiti. Umotati u foliju i staviti u frižider bar sat vremena.

Peći na 180 stepeni dok rubovi ne počnu da rumene, treba da ostanu svetli.

Glazura – bjelance ulupti pa dodati 200 gr šećera, treba da je gušće od jogurta i onda dodati boju koju hoćete, podijeliti smesu, na nekoliko činijica i dodati boje pa umutiti. Ako su tečne kada umutite dodate kašiku šećera u prahu u smjesu. Sipati u kese za zavrzivač pa odsjeći vrhove 2mm, da kada stisnete ono polako izlazi napolje. Dalje je sve mašta.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još