Medenjaci

Medenjaci su kolači koji se prave na zadovoljstvo djece i odraslih. Kad se u noći dočeka pojedu kremasti kolači za prve dane praznika najbolji su medenjaci. Kako dani odmiču oni su sočniji. Ali ne vjerujem da se dugo mogu zadržati na trpezi.
Sastojci:
- 165 gr meda,
- 60 gr šećera u prahu,
- 250 gr margarina ili putera, ja sam stavila margarin,
- 1 jaje,
- 1 prašak za pecivo i
- 550 gr brašna
- po želji cimet, može i ne mora, kao i začin za medenjake
Kraljevska glazura:
- 1 bjelance i 250 gr šećera, 350 – 400 gr šećera u prahu, plus boje po želji.
Priprema:
Medu dodati šećer i miješati da se šećer sjedinini, otopi, pa dodati omekšali margarin pa opet miješati, ne mora da se skroz sjedini, samo da nema velikih grudvi, pa dodati jaje i opet miješati, pa pola mjere brašna, cimet i opet miješati, pa prašak za pecivo i skoro svo brašno od 550 gr.
Sad će već biti tvrdje neće biti za mućenje, ali i dalje mekano, lepljivo, pa po malo dodavati brašna i mijesiti. Umotati u foliju i staviti u frižider bar sat vremena.
Peći na 180 stepeni dok rubovi ne počnu da rumene, treba da ostanu svetli.
Glazura – bjelance ulupti pa dodati 200 gr šećera, treba da je gušće od jogurta i onda dodati boju koju hoćete, podijeliti smesu, na nekoliko činijica i dodati boje pa umutiti. Ako su tečne kada umutite dodate kašiku šećera u prahu u smjesu. Sipati u kese za zavrzivač pa odsjeći vrhove 2mm, da kada stisnete ono polako izlazi napolje. Dalje je sve mašta.