Prema Zemlji leti asteroid, sasvim blizu biće u martu naredne godine

 Prema Zemlji leti asteroid, sasvim blizu biće u martu naredne godine

Naučnici godinama posmatraju asteroide koji prolaze u blizini Zemlje, a posebno prate one kojima bi se naš planet, eventualno, mogao naći na putu. I dok svake godine Zemlju pogode desetine sitnih asteroida i ne izazovu nikakve probleme, veći asteroid mogao bi pokrenuti kataklizmičke događaje.

Jedan takav, nazvan 2009 JF1, otkriven je 2009. godine, a naučnici se sad boje da bi u martu 2022. mogao biti neugodno blizu Zemlje, a možda je čak i pogoditi.

Kako pojašnjavaju iz NASA-e, tačnu putanju asteroida izuzetno je teško predvidjeti jer na nju mogu uticati brojni faktori. No, uprkos tome, ističu kako su šanse da 2009 JF1 udari Zemlju 1:3800 odnosno 0,026 posto.

„Neki asteroidi i komete prate orbitalne putove koji ih dovode bliže Suncu, a onda i Zemlji“, objašnjavaju iz NASA-e te dodaju kako upravo zbog toga asteroid pažljivo prate u svom Jet Propulsion Laboratory pomoću automatiziranog sistema Sentry.

Inače, Sentry automatski i kontinuirano skenira najnovije kataloge asteroida ne bi li uočio neki koji bi mogao biti opasan za Zemlju u sljedećih 100 godina.

Naučnici ipak ističu kako su šanse da 2009 JF1 udari u Zemlju male, ali da kamenje koje se obično odlomi od asteroida može ući u atmosferu i napraviti spektakularnu meteorsku predstavu na nebu.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još