Kućni ljubimci: Strah od vatrometa i petardi

 Kućni ljubimci: Strah od vatrometa i petardi

Ukoliko se vaš ljubimac boji vatrometa, postoje načini kako da mu pomognete. Bilo bi dobro na vrijeme pripremiti prostoriju u kojoj će vaš ljubimac biti prilikom dočeka Nove godine. Po mogućnosti, neka to bude prostorija koja ne gleda direktno prema trgovima i mjestima gdje će vatromet biti najjači. Spustite roletne ili na neki drugi način spriječite da bljeskovi vatrometa prodiru u prostoriju. Još jedan vrlo koristan trik je da pojačate televizor ili radio, kako bi glasnoćom sa televizora prekrili buku spolja. Pokušajte da šetnju obavite što ranije,kako bi izbjegli da morate napolje kada je pucanje najintenzivnije. Sve pripreme obavite na vrijeme, jer kada pucnjava i vatromet počne, a životinja se uznemiri teško da ćete je više uspjeti smiriti.

Najvažnija stvar je da vlasnik bude smiren, jer kada životinja osjeti da se vlasnik ne boji, i ona sama će biti smirenija i opuštenija. Ukoliko osjeti vaš strah, to će je samo dodatno uzbuditi i uznemiriti.

Ipak, postoje životinje koje se doslovce izbezume kada počne pucnjava, i koju ne možete ni na nikakav način smiriti ili odvući koncentraciju od pucnjave. Takve životinje izrazito drhte, od straha mogu povraćati, i u nekim slučajevima mogu čak biti i opasne za okolinu, jer su izbezumljene od straha. Ukoliko je strah životinje stvarno jako izražen, životinji se može dati sedativ, koji će životinju smiriti ili uspavati, i na taj način smanjiti osetljivost prema buci. To je najhumanije rješenje za izrazito uznemirene životinje, jer ponekim psima treba i nekoliko nedjelja da se potpuno oporave od šoka. U svakom slučaju, obavezno sklonite djecu od takvih životinja u vrijeme kad su najuznemirenije, jer mogu od straha da ugrizu, iako su inače mirne.
Psi koji žive u dvorištima u pravilu nisu toliko plašljivi, jer su naučeni na grmljavinu, ali poneki plašljiviji psi pobjegnu kada počne vatromet i pucanje petardi. Vrlo je važno takve pse staviti u kuću (garažu ili bilo kakav zatvoren prostor u kome će se osjećati sigurnije), ali ukoliko nemate takvu mogućnost, osigurajte da pas ne može nikako pobjeći, jer u toj freničnoj panici, pas koji se oslobodi može završiti pod točkovima automobila, jer dok panično bježi, ne pazi kuda trči.

Avatar

Dubravka Perović

Pročitajte još