Nangka:Najzanimljivija biljka u tropskim krajevima

 Nangka:Najzanimljivija biljka u tropskim krajevima

Agencije

Nangka (lat. Artocarpus heterophyllus, eng. Jackfruit) je vrsta voća koje se naširoko uzgaja u tropskim krajevima, a koje u prirodi raste u južnoj i jugoistočnoj Aziji. Plod drveta nangka je najveće voće na svijetu koje može da naraste do nevjerovatnih 90 cm dužine, 50 cm širine, i koje može biti teško i do 45 kg.


Nangka je nacionalno voće Bangladeša, a takođe se uzgaja kao jedna od osnovinih namirnica u Indiji, Nepalu, Šri Lanki, Kambodži, Vijetnamu, Tajlandu, Maleziji, Indoneziji, na Filipinima, kao i u nekoliko afričkih država. Bogata je vlakanima, mineralima i vitaminima, a sve to bez zasićenih masnoća i holesterola, što je čini jednom od zdravih i ukusnih namirnica.

Istraživači kažu da upravo nangka može biti zamjena za pšenicu, kukuruz i druge usjeve kojima prijete klimatske promjene. Svjetska banka i UN su nedavno upozorili da su porast temperature i porast padavina već smanjili prinose pšenice i kukuruza, a ovo može dovesti do ozbiljnijih problema u narednih deset godina.


Ovo je najveće poznato voće koje raste na drveću, a takođe je prepuno hranjivih materija i kalorija. Čak i male voćke teže oko 5-7 kg, a farmeri su zabilježili neke teške čak i do 45 kg. “Lako se uzgaja. Otprono je na štetočine, bolesti i visoke temperature. Otporno je i na suše,” tvrdi Danijele Nirenberg, predsjednica organizacije Food Tenk, koja radi na programu držive poljoprivrede. “Nangka postiže ono što je poljoprivrednicima potrebno za proizvodnji hrane kada se suočavaju s puno izazova u klimatskim promenama.”

Tekst i foto: agencije

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još