Olimpijske igre u Tokiju biće dokaz pobjede nad koronavirusom

 Olimpijske igre u Tokiju biće dokaz pobjede nad koronavirusom

Japanski premijer Jošihide Suga obećao je da će pandemiju staviti pod kontrolu i da će se ovog ljeta održati Olimpijske igre u Tokiju, što će, kako je ocijenio, biti dokaz pobjede nad koronavirusom.

U govoru pred parlamentom, Suga je rekao da će njegova vlada izvršiti reviziju zakona, kako bi mjere protiv koronavirusa postale izvršive uz kazne i nadoknade.

Japan je na početku pandemije dobro kontrolisao situaciju, nije bilo strogih mjera protiv širenja zaraze, ali je u poslednjih nekoliko nedelja broj zaraženih u porastu.

„Da bih vratio osjećaj sigurnosti, staviću pod kontrolu koronavirus, koji bjesni širom svijeta i koji sada pogađa Japan. Stajaću u prvim redovima bitke“, naveo je on.

Suga je rekao da će održavanje Olimpijskih igara biti „dokaz pobjede protiv koronavirusa“.

„Uspostavićemo pune mjere protiv zaraze i nastavićemo odlučno sa pripremama, kako bismo organizovali igre koje mogu pružiti nadu i hrabrost cijelom svijetu“, dodao je on.

U nedavno sprovedenoj anketi u medijima, oko 80 odsto javnosti u Japanu smatra da Olimpijske igre ne bi trebalo da se održe.

Suga je rekao da je vakcina ključna i da se nada da će vakcinacija početi kada Ministarstvo zdravlja Japana odobri Fajzerovu vakcinu, jednu od tri inostrana dobavljača, krajem februara.

Olimpijske igre trebalo je da se održe u Tokiju prošlog ljeta, ali su odgođene za godinu dana zbog pandemije i počeće 23. jula.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još