Tokio spreman za organizaciju OI

 Tokio spreman za organizaciju OI

FILE – In this Dec. 9, 2020, file photo, a TV monitor displays Tokyo 2020 Paralympic Games mascot Someity in Tokyo, Wednesday, Dec. 9, 2020. Tokyo Olympic officials said Thursday, Dec. 24, they have reached a “basic agreement” with all 68 domestic sponsors to extend their contracts into next year to support the postponed Games. (AP Photo/Koji Sasahara, File)

Tokio će biti spreman da organizuje Olimpijske igre uprkos tome što je danas proglašeno vanredno stanje u tom gradu i u tri okolne provincije, saopštili su organizatori.

Igre su, zbog pandemije koronavirusa, odgođene za godinu i počeće 23. jula.

Početak Paraolimpijskih igar predviđen je za 24. avgust.

Objavljujući odluku o uvođenju vanrednog stanja, premijer Japana Jošihide Suga rekao je da postoji „osjećaj krize“.

„Odluka o vanrednom stanju nudi priliku organizatorima da planiraju bezbjedne Olimpijske igre ovog ljeta. U skladu sa tim nastavićemo sa neophodnim pripremama“, navodi se u saopštenju organizatora, prenio je BBC.

Tokio je u četvrtak prijavio novih 2.447 slučajeva zaraze, što je skok za 50 odsto u odnosu na dan ranije.

Troškovi organizacije uvećani su za 2,8 milijarde dolara zbog mjera prevencije širenja koronavirusa.

U anketi koju je prošlog mjeseca obavila japanska nacionalna televizija NHK od 1.200 ispitanika 63 odsto smatra da bi Igre trebalo ponovo odgoditi ili otkazati.

„Međunarodni olimpijski komitet ima puno povjerenje u japanske vlasti i mjere koje se preduzimaju. Zajedno sa našim japanskim partnerima, nastavljamo potpunu posvećenost bezbjednim Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama ovog ljeta“, saopštio je MOK.

Na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama očekuje se učešće oko 15.000 sportista, uz desetine hiljada zvaničnika, trenera, sudija, sponzora, medija i emitera.

U Japanu je do sada od posljedica koronavirusa umrlo oko 3.500 ljudi.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još